Средната цена на смартфоните скочила с 10% в пандемията

Над една трета (34%) от приходите на пазара за смартфони отиват при Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфон индустрията търпи трансформация, поради пандемията и развитието на пето поколение (5G) мобилни комуникации, сочи анализ на Counterpoint Technology  за световния пазар на умни телефони през второто тримесечие на годината.

В периода април-юни пазарът на смартфони регистрира най-големия спад в историята си. Продажбите са намалели с почти една четвърт – 23%. Това се дължи на самоизолацията на хората и временното затваряне на магазини за мобилни телефони.

Средната цена на смартфоните в световен мащаб се е покачила с 10%. Ръст е регистриран във всички региони, с изключение на Латинска Америка. Тази ситуация се обяснява с формирането на сегмента на 5G устройствата, цените на които бяха доста високи през второто тримесечие.

Освен това, на фона на 23 процента спад на общия пазар, категорията на премиум смартфоните отчете само 8 процента спад. Това провокира увеличение на средната цена на устройствата, коментира Counterpoint.

Общите приходи на доставчиците на смартфони от април до юни включително са намалели с 15%, в сравнение със същия период на 2019 г. Около една трета (34%) от постъпленията отиват при Apple. Още 20% получава Huawei, която е под американски санкции. Samsung контролира около 17% от пазара в парично изражение.

Коментари по темата: „Средната цена на смартфоните скочила с 10% в пандемията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Чудесна идея и инициатива да хората да бойкотират покупката нови ненужни оскъпени телефони. Потребителите могат и трябва да оказват натиск и контрол върху пазара.

  2. Anonymous

    ****5G може да пропуснем съвсем сполойно ще има 6 7 … 10 G

Коментар