Четири основни ИТ задачи стоят пред компаниите

Четири основни ИТ задачи посочи изпълнителният директор на EMC – Джо Туци – по време на конференцията EMC World 2009 в Орландо. Това са виртуалните центрове за данни, облачните изчисления, виртуалните клиенти и виртуалните приложения.
Всички сървъри за данни в крайна сметка ще станат виртуални, смята EMC. Но не всички компании ще преминат към облачни изчисления. Част от виртуалните центрове ще останат в рамките на предприятията, според Туци.
"Облачните" изчисления се възприемат различно, но обикновено става въпрос за работа с приложения през интернет. В EMC говорят за инфраструктура, която управлява подобни приложения.
В бъдеще облачните изчисления ще представляват центрове за обработка на данни при доставчиците на услуги, които осигуряват напълно виртуализирани и достъпни по поискване специализирани приложения.
Много компании, които искат да снижат разходите за внедряване и управление на работни места, предпочитат инфраструктура с виртуални десктопи (VDI). Това решение се базира на т.нар. тънки клиенти.
Концепцията на VMware, която е част от EMC, излиза отвъд рамката на тънкия клиент. Тя се нарича VMware View и включва в себе си както VDI, така и достъп на потребителя до виртуалната машина чрез ноутбук или десктоп компютър.
Четвъртата тенденция са виртуалните приложения. В момента има различни интерпретации за тях – например, приложения на виртуален сървър или такива, които не са обвързани с операционната система.
EMC счита, че в бъдеще виртуалните приложения ще станат автономни, опаковани в своя собствена минималистична операционна система и предавани като виртуални данни, които могат с лекота да се използват на различни платформи.

Коментар