AMD атакува с 6-ядрен сървърен процесор

Над 30% по-висока производителност на ват обещава нов сървърен процесор на AMD. Днес компанията обяви достъпността на своя 6-ядрен, 45-нанометров Opteron, известен с кодовото име Istanbul.
Това е единственият чип с 6 ядра и архитектура Direct Connect, предназначен за 2-, 4- и 8-процесорни системи, съобщи по-рано в телефонна конференция Патрик Патла, вицепрезидент и генерален мениджър на направлението за сървъри и работни станции в AMD.
Istanbul е възможност за ъпгрейд на сегашните Opteron-бизирани ситеми. На практика потребителите на сървъри с 4-ядрени Opteron процесори могат да получат с до 34% по-висока производителност на същите си платформи, подчертаха от компанията.
Новият чип се монтира в същия сокет, както и процесорите от предишното поколение Opteron, известни като Shanghai. Двете допълнителни ядра в Istanbul обаче увеличават съществено производителността.
6-ядреният Opteron включва 6 MB кеш памет от второ ниво (L2), използва технологии като HyperTransport, поддържа два канала за памет DDR2 на сокет и системи с до осем процесора (2P, 4P и 8P).
Виртуализацията беше ключова дума в анонса на новия процесор. Стремежът на компаниите да виртуализират своите ресурси диктува нуждата от сървъри с повече ядра и по-добра скалируемост, заявиха представителите на AMD.
Компанията наблегна също на технологията HT Assist, която увеличава с около 60% пропускателната способност на паметта (41,5GB/s спрямо 25,5GB/s без HT Assist при 4 процесора) и цялостната производителност на многопроцесорните системи.
Инфраструктура от 21 сървъра с шестядрени процесори Istanbul намалява с 95% консумацията на енергия на годишна база, в сравнение с 314 едноядрени Opteron сървъра, които дават същата обща производителност.
При 14-кратно увеличение на производителността чрез използване на 314 сървъра с шестядрени процесори, консумацията на енергия ще бъде с до 30% по-ниска, твърди AMD.
През юни компанията ще пусне няколко от новите процесори на цени от $455 за базови 2p и 4p системи (серия 2400) до $2649 за 4P+ сървъри от висок клас (серия 8400). Istanbul работи на тактови честоти 2,2GHz, 2,4GHz и 2,6GHz.
 
Системи, базирани на 6-ядрения Opteron, се очакват този месец от производители на компютри като Cray, Dell, HP, IBM и Sun Microsystems. В суперкомпютъра XT5m на Cray, например, е предвидена възможност за използване на процесора от ново поколение Istanbul. През втората половина на годината AMD ще пусне HE, SE и EE версии на чипа.
Улесненият ъпгрейд, намалената консумация и възможностите за виртуализация, които предлага Istanbul, допадат на HP, заяви по време на телефонната конференция Пол Готсеген – вицепрезидент на HP Global Outbound ESS Marketing. Най-големият производител на компютри в света, който е и един от ключовите партньори на AMD, подготвя за пазара следващо поколение сървъри ProLiant G6, базирани на новия 6-ядрен процесор.

Коментар