Китай може да блокира сделката на Nvidia и Arm

Покупката на Arm от Nvidia може да се натъкне на съпротива от страна на Китай
(снимка: Nvidia)

В индустриалните среди на Китай се чуват все повече призиви за блокиране на сделката между Nvidia и Arm. Това могат да направят антимонополните органи в страната, от които ще се иска одобрение за сделката.

Бившият главен инженер на Lenovo, който заема пост в академичните среди на Китай, се надява, че властите ще могат да блокират покупката на Arm от Nvidia. Според Ни Гуангнан, подобна сделка представлява заплаха за цялата ИТ екосистема в страната, съобщи Digitimes.

Въпросът не опира само до възможността за налагане на ограничения върху използването на разработките на ARM от китайски компании, но и до вероятността от принудителна концентрация на китайски разработчици в търсене на алтернативни архитектури на процесори.

Китай няма собствена платформа в тази област и би било неподходящо да заделя време и ресурси за нейното развитие. По-добре е, според бившия главен инженер на Lenovo, усилията да бъдат насочени към „хармонично развитие на информационната екосистема”.

В средата на септември Nvidia, водещ разработчик на графични процесори, договори покупката на Arm от SoftBank за сумата от 40 млрд. долара. Arm, базирана във Великобритания, разработва едноименната архитектура за мобилни и сървърни процесори.

Коментари по темата: „Китай може да блокира сделката на Nvidia и Arm”

добавете коментар...

  1. 2

    Аз не мога да разбера на кого точно мрънкат китайците, че нямат ноу-хау и развоен капацитет. Свикнаха да изработват всички нови технологии, но това не ги прави някаква движеща сила по отношение на иновациите. Страната на copy-paste-а няма как да е водеща в инженерно отношение… трябват мозъци, а не роботи.

  2. 1

    Нещо не схванах:

    1. Arm Limited is a British semiconductor and software design company owned by Japanese conglomerate SoftBank Group.

    2. Nvidia Corporation is an American multinational technology company incorporated in Delaware and based in Santa Clara, California.

    И как точно ще блокират сделката на британско/японска и американска фирми?

Коментар