Инвестицията в решения за сигурност не е за накрая

Използването на най-новите инструменти за сигурност и обучаването на потребителите в малките и средни фирми свежда до минимум риска, сочат резултатите от проучване на GFI Software.

Никога не може да се гарантира, че една компания е напълно сигурна или, че няма да настъпи пробив, посочват експертите. Внедряването на последните инструменти и осигуряването на адекватно обучение обаче ще намали рисковете и ще позволи на компаниите да се фокусират повече върху разрастването на техния бизнес, вместо да го възстановяват.

„Пазарното пространство на малките и средни фирми, както и високотехнологичните предприятия са по-уязвими към пробиви в сигурността. Собствениците на малки и средни фирми или онези хора, чиято задача е да осигурят ИТ поддръжка за организациите, трябва да се фокусират върху сигурността, когато изграждат инфраструктура, вместо да мислят за нея накрая”, казва Брад Динърман, Microsoft MVP, в доклада „Разглеждане на сигурността на малките и средни фирми”.

Неуспехът в това начинание ще постави компанията в режим единствено на защита и пред потенциалната опасност да загуби хиляди долари в разходи по справяне с провала, загуба на производителност и лоши отзиви в пресата, допълва Динърман.

Най-важният единичен фактор, който засяга решенията на малките фирми, е бюджетът. Собствениците на малки и средни фирми обикновено нямат десетки хиляди долари за ИТ инфраструктура. Вместо това, те поглеждат чековата си книжка, докато се разделят с трудно спечелените долари, за да закупят устройства като защитна стена, с които да да обезопасят своята вътрешна мрежа, се посочва в анализа.

Без компютърни мрежи, много бизнеси просто биха спрели да функционират. Ако електронната поща излезе от строя, те вече не могат да комуникират с клиентите си. А когато сървърът откаже, те губят достъп до критичната база данни.

Въпросът е защо толкова много малки бизнеси просто живеят ден за ден, що се отнася до планиране на ИТ нуждите им? Отговорът е елементарен: информационните технологии могат да бъдат скъпи. Фирмите просто се справят с настоящите си нужди и се надяват на най-доброто, а това често е основата на проблема.

Малките и средни компании трябва да разберат, че за инвестицията в сигурност не може да се мисли накрая, посочиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор, партньор на GFI Software у нас. Необходимо е инвестициите да бъдат добре планирани, както технически, така и финансово.

Без планиране, бизнесът винаги ще реагира на спешните случаи, като губи пари, и никога няма да може да се фокусира върху разширяване на дейността, а само във възстановяване.

Коментар