Половината жени напускат ИТ сферата до 35 години

Жените в технологичната сфера често срещат пречки за реализацията си
(снимка: CC0 Public Domain)

Около 50% от жените напускат работата си в сферата на технологиите до 35-годишна възраст, сочи проучване на консултантската компания Accenture. Това се обяснява с проблем в отношението към жените в бранша.

Според експертите, половината от жените решават да сменят работата си, поради липса на приобщаване (най-вероятно това означава нисък достъп на жените до възможности в индустрията). Над една трета (35%) от жените са съгласни с това твърдение.

Също така, малко над две трети от цветнокожите жени „виждат ясен път от изучаване на технологии, инженерство или математика до кариера в тази област”. Авторите на доклада коментират, че цветнокожите, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните жени се сблъскват с още повече пречки в технологичната индустрия.

Само 21% от жените в ИТ индустрията смятат, че е лесно за тях да успеят в технологиите, установява проучването. Според авторите на доклада, жените в сферата на ИТ трябва да получават повече родителски отпуск, да бъдат подкрепяни и насърчавани.

Коментари по темата: „Половината жени напускат ИТ сферата до 35 години”

добавете коментар...

  1. :o)

    Анонимник, само не ми давай наклон на уя аз на какво да служа.
    1000% уважавам и подкрепям Жените много повече от теб.

    Давам ти като лош пример мангало-арабските отношения към ЖЕНАТА, ти ми казваш прави като тях???!?
    Ти си завършен малоумник, тъпако, съжалявам че ти отделих време за отговор.

  2. патриот

    няма да разправям на едни идиоти как са жените и какви са им правата в споменатите страни. ако някой се интересува да взема жена си и дъщерите си и да ходи там за почивка.
    а анонима сигурно и свикнал още от соц времена жена и дъщерите им да служат не само за шефа но и на другите останали доброволно.
    навярно псетата са надушили нещо, които на времето служиха за комунистите а сега те и техните наследници служат на чужди разузнавателни агенции и разни мафиотски организации като се правят на големи тарикати чорбаджии.
    за мане жената е свято и уважавам, ценя любовта, обичта, независимостта, свободата, честноста и лоялноста.
    жените не ги виждам като стока и ли средство за нещо. и не си крия зад държавата и нямам нужда от държавата да си пазя честта ЯСНО ЛИ Е!

  3. Anonymous

    Ми прави и ти бе патрЕоте НЕанонимен! Служи на държавата, никой не ти пречи. Само не карай другите че ще си изпатиш. И не става ясно какво общо имат арабите с това че жена ти обслужва друг!?!?

  4. :o)

    анонимник…на държавата служи – така се прави армия.
    Вземи прочети малко и се поинтересувай защо така се държат с жените гнусните Хараби.
    Щото пророка моАмед е знаел много добре как се правят войници.
    5-10 деца от всяка, глад мизерия и единствено работа – в армията!

  5. Anonymous

    патриоте,
    Аз ли съм не в час или нещо не схващам: Че на кой да служи и ражда една жена? На шефа?

  6. Anonymous

    Мисля че в съвременния свят няма пречка за една жена да се реализира като лекар, учител, адвокат и пр.
    В IT-то ситуацията е малко по-сложна, тя е тежка за разработчика, и доста по елементарна за управлението. Жените попаднали сред първите трябва след време да се издигнат при вторите или да напуснат я по-майчинство я поради трудност…

  7. патриот

    те се справят с живота по добре и живеят повече от нас.
    зор може да им само в мюсулманския свят където ги виждат като роби коята да служи и роди само на мъжа си. иначе го възприемат и се отнасят … знаета как.

  8. Anonymous

    А мъжете са за физическа работа, я отивай да блъскаш някъде физически труд – я на нива, я в някой завод. 😀 Хора, защо живеете в миналото? Не всека жена, иска и може да е зависима от приходите на някого друг. Жените ще си дават зор колкото искат и могат, и не за да се докажат пред някого. А по-скоро пред себе си, че могат да постигнат повече и да не прахосват ресурса в главата си за ‘административна’ работа като могат да покажат уменията си в например ИТ индустрията и евентуално да реализират повече успехи от някой ‘мъж’, на който му е писано да се занимава с технологии. 😉

  9. :o)

    Жените не са създадени за кариера. Жените са създадени да раждат живот.
    Хиляди пъти съм виждал зор зор зор кариеристки зор да натрупат някой лев зор това зор онова зор да се докажат и накрая като родят и започват да ЖИВЕЯТ истински.
    Така че нормално е да напускат на 35 и да си гледат семействата.
    Жените са за административна работа да си тръгват в 5 и да си прибират децата от детска/училище и да готвят и чистят къщата.
    Какво IT какви 5 лева…кой ще я чака тая жена с безсънни нощи пред екрана или сървърното?

  10. Anonymous

    Точно в Европа жените се уреждат най-добре на много по-хубави места от ИТ, европейски комисии, фондове, бордове, НПО-та, фондации и ръководят подчинени екипи, персонал управляват министества и държави. Всичко това не може и дума и база за сравнение да има с мизврията от обикновена техническа ИТ работа.

  11. --

    Това важи за запада. В източна Европа и Индия жените не напускат ИТ-то щото нямат други опции за добре платена работа

  12. Pesho

    Много вярно и добре казано!

  13. Anonymous

    ИТ сферата е място където всякакви некадърници, манипулатори и дърдорковци могат да кретат на гърба на кадърните, и то за дълго време, не става въпрос само за жени.
    Проблема е че кадърния в повечето случаи е добре възпитан и учтив, и това му качество го прави добър “гостоприемник”, до момента в който нервите почнат да не издържат.

  14. Феминист

    Интересно ако се налее много пари в медийна кампания колко е престижно и важна професията строителен работник.

    Ще го видим ли тоя наплив от недоволни жени, които ще се оплакват че жените са малцинство и нямат достъп до строително ремонтните фирми???

    Никой не бяга от хубавото не подценявайте жените. Това с ИТ сферата не е никак добра професия. Жените са умни и не искат тежка неблагодарна техничарска ИТ работа, която съсипва здравето и нервите. Пък не е чак пък толкова добре платена вече.

    Къде по-добре е в управлението да са на ръководни длъжности и да си имат подчинени работни пчели и мравки.

  15. Anonymous

    Естествено че ще напускат като натрупат пари и си попълнят редовете в CV-та отиват на мнооого по-добри и убави места шефки, началнически ръководни позиции с малко работа и без стрес, но с много повече пари.

Коментар