iPhone държи 40% от мобилния интернет трафик

Близо 40% от мобилния интернет трафик през април е бил консумиран от притежателите на iPhone устройства, сочат данните на AdMob – мрежа за мобилна реклама, която обхваща десетки хиляди сайтове и приложения за смартфони.
Най-популярната мобилна операционна система си остава Symbian, която е инсталирана на 52% от смартфоните, според Gartner.
Само 35% от мобилния уеб трафик обаче минава през смартфони със Symbian, показва изследването на AdMob.
На второ място по популярност сред смартфоните са устройствата BlackBerry на RIM, които имат дял от 17%. Трети, с 12% дял, са моделите, управлявани от Windows Mobile. Смартфонът на Apple държи четвърта позиция с пазарен дял от над 8%.
Сериозен потребител на уеб трафик са новите Android-базирани устройства. Макар и и да имат под 1% пазарно присъствие, тези смартфони са "отговорни" за 3% от интернет трафика.
През февруари iPhone имаше 33% дял от мобилния уеб трафик, докато устройствата със Symbian сумарно държаха 44%, по данни на AdMob.
iPhone е лидер и по друг показател – преглеждане на html страници чрез мобилни устройства. Смартфонът на Apple държи 65% дял, следван от Android устройствата с 9% и тези под управление на Symbian, които имат 7%.

Коментар