Xiaomi пренася игрите в RAM паметта на смартфона

Потребителите на Xiaomi Mi 10 Ultra могат да ползват RAM диск за пускане на игри
(снимка: MI blog)

В исторически план смартфоните с Android винаги са имали повече оперативна памет (RAM) от iPhone. Първоначално това беше ключово условие за по-добра работа на операционната система Android, която очевидно изискваше повече ресурси от iOS. Но голямото количество RAM може да се използва и за други цели.

Защо смартфоните се нуждаят от толкова много RAM? Оказва се, че има смисъл. Xiaomi реши да адаптира технологията RAM диск в своите смартфони. Преди това тя се използваше само в компютри и по принцип беше непозната за обикновения потребител.

RAM дискът е софтуерна технология, която използва оперативната памет за по-бърза обработка на информацията, като така се увеличава ефективността и скоростта на изпълнение на определени задачи.

Когато мобилните устройства се сдобиха с големи обеми RAM, стана ясно, че производителите трябва да намерят по-полезни приложения за оперативната памет, отколкото просто да изпълняват фонови приложения. Ето защо Xiaomi реши да пренесе технологията на RAM диска от компютрите в смартфоните.

Казано по-просто, RAM дискът позволява прехвърляне на изпълнението на текущата задача от постоянната памет в оперативната. Целта в този случай не е да се освободи постоянна памет, а да се ускорят изпълняваните приложения. Това могат да бъдат, например, фото- и видеоредактори или игри.

Xiaomi Mi 10 Ultra, на който се тества RAM дискът, има 16GB оперативна памет. Смартфонът просто копира приложението в RAM-а и то започва да работи в него, като се възползва от скоростта на стандартните LDPPR4X и LPDDR5 памети.

Ясно е, че за смартфон би било трудно постоянно да прехвърля данни насам-натам. Затова Xiaomi ограничава използването на RAM диска само за игри. Потребителите явно няма да откажат да „овърклокнат” играта, особено ако тя е някоя от „тежките”.

Прехвърлянето на играта в RAM става чрез специално меню, наречено Game Center, което се появи във фърмуера на MIUI. Според Xiaomi, разликата в производителността при пускане на играта в RAM-а е повече от забележима.

Коментари по темата: „Xiaomi пренася игрите в RAM паметта на смартфона”

добавете коментар...

  1. ха

    Съвременните дискови притежават изключително гъвкави механизми за кеширане, които ги правят почти толкова бързи, колкото ако са чисто в RAM паметта. Но тук вероятно целта е друга, а именно да не се развалят флаш паметта от непрекъснат ненужен запис, който вероятно игрите изискват.

  2. Няма голям смисъл

    ramdisk се ползваше през 90-те, защото дисковете бяха много бавни. Сега са доста по-бързи и почти няма смисъл.

  3. Anonymous

    sudo mkdir -p /media/ramdisk

    sudo mount -t tmpfs -o size=2048M tmpfs /media/ramdisk

    /etc/fstab. Open up that file and add the following (edit to suit your needs):

    none /media/ramdisk tmpfs nodev,nosuid,noexec,nodiratime,size=2048M 0 0

    Save and close that file. You can test the newly modified /etc/fstab file with the command mount -a. If you receive no warnings, you’re good to go.

  4. Anonymous

    ramdisk

Коментар