Microsoft може да се намеси на 5G пазара с поглъщане на Nokia

Бизнесът с телекомуникационно оборудване на Nokia изкушава американските ИТ гиганти
(снимка: Nokia)

Microsoft може да придобие финландския производител на телекомуникационно оборудване Nokia. Подобна сделка, според анализаторите от CCS Insight, ще се осъществи през 2021 година.

Твърди се, че интересът на Microsoft е фокусиран върху дивизията за операторски решения Nokia Networks, която генерира по-голяма част от приходите на финландската компания.

Продажбите на Nokia Networks през второто тримесечие на 2020 г. намаляха с 11%, в сравнение със същия период на 2019 г., и възлизат на 3,96 млрд. евро. Структурата Nokia Technologies, която отговаря за лицензирането на технологии и разработване на потребителски устройства, отчете приходи от 341 млн. евро, което е с 11% по-малко на годишна база. В софтуерното подразделение Nokia Software продажбите намаляват с 12% до 597 млн. евро.

Microsoft възнамерява да разработи собствено 5G оборудване и предприема стъпки в тази посока. Анализаторът на CCS Insight Кестър Ман отбелязва, че компанията вече е направила две поглъщания през 2020 г., за да придобие 5G и телекомуникационен опит, както и контакти в бранша. Софтуерният гигант погълна Metaswitch и Affirmed Networks, така че придобиването на телекомуникационния бизнес на Nokia идеално се вписва в тази стратегия.

Освен Microsoft от бизнеса на Nokia се интересува и Intel, който продължава да диверсифицира дейностите си на фона на отслабващото търсене на компютърни чипове. Той също е кандидат за телекомуникационното подразделение на Nokia.

Мрежовият бизнес на Nokia представлява интерес за американските ИТ гиганти, тъй като правителството на САЩ и по-специално президентът Доналд Тръмп забраниха на мобилните оператори да използват телекомуникационно оборудване от китайски доставчици като Huawei. Забраната се отнася не само за американски оператори, но и за компании от други държави.

През април 2014 г. Microsoft купи за 5,44 милиарда евро подразделението за устройства и услуги на Nokia, коeто отговаряше за производството на смартфони и мобилни телефони. Microsoft обаче се провали с легендарния телефонен бранд и от 2016 г. смартфоните с марката Nokia се произвеждат от HMD Global.

Коментари по темата: „Microsoft може да се намеси на 5G пазара с поглъщане на Nokia”

добавете коментар...

  1. Вуйчо Влади

    Брей голям умник се е изпльоскал тук.

  2. Anonymous

    electrospaces

  3. Безос е глупак

    подкупи от фондация Гейтс докараха 10млрд за военен облак
    а следва трилион от 5G в колоните.

Коментар