IBM отделя звеното за ИТ инфраструктура в нова фирма

Акциите на IBM поскъпнаха рязко вчера след новината за създаване на нова компания NewCo
(снимка: IBM)

IBM обяви, че ще отдели своето звено за ИТ инфраструктура в нова публична компания, за да съсредоточи наследения си бизнес върху облачните решения – сегмент с висок марж, който расте, тъй като организациите ускоряват дигиталната си трансформация. След новината акциите на компанията поскъпнаха с близо 6%.

По-конкретно, до края на 2021 година IBM ще превърне звеното Managed Infrastructure Services от своя бизнес Global Technology Services в нова компания, наречена временно NewCo. IBM казва, че ще управлява и модернизира ИТ инфраструктурата, собственост на клиентите – това, според компанията, е пазарна възможност за 500 милиарда долара. JP Morgan и Lazard служат като финансови съветници за предстоящата трансформация.

„Вярваме, че можем да постигнем силен растеж в рамките на компанията с финансовата гъвкавост, която ще създадем с тази транзакция”, коментира изпълнителният директор Арвинд Кришна пред CNBC.

През годините IBM съкрати наследения си бизнес, за да се съсредоточи върху облака, стремейки се да компенсира забавянето в продажбите на софтуер и сезонното търсене на своите мейнфрейм сървъри.

Кришна, който пое поста главен изпълнителен директор от Джини Ромети през април т.г., заяви, че портфолиото от софтуер и решения на IBM ще представлява по-голяма част от приходите на компанията след разделянето.

„IBM ще се съсредоточи върху своята отворена хибридна облачна платформа и възможностите за изкуствен интелект”, каза Кришна. „NewCo ще има по-голяма гъвкавост да проектира, управлява и модернизира инфраструктурата на най-важните организации в света. И двете компании ще продължат с подобрена траектория на растеж, с по-голяма способност да си партнират и да улавят нови възможности – създавайки стойност за клиентите и акционерите”.

Кришна ръководи придобиването за повече от 34 милиарда долара на Red Hat – разработчик на корпоративен софтуер, който сега е част от хибридното облачно подразделение на IBM.

„Успехът, който постигнахме с Red Hat, ни дава увереност, че това е правилният ход”, добави Кришна, наричайки сделката „значителна промяна” в бизнес модела на компанията. Облакът и когнитивният софтуер на IBM, който включва Red Hat, генерира приходи от 5,75 млрд. долара през второто тримесечие на 2020 г., леко надминавайки прогнозите на анализаторите.

Звеното от Global Technology Services, което всъщност се отделя в новата компания, отчита 6,32 млрд. долара през второто тримесечие, което е спад от 8% спрямо предходната година.

Междувременно IBM обяви предварителни финансови резултати за третото тримесечие. Компанията очаква приходи от 17,6 милиарда долара и коригирана печалба на акция от 2,58 долара, в съответствие с оценките на Уолстрийт. Окончателните резултати ще бъдат публикувани на 21 октомври.

Коментари по темата: „IBM отделя звеното за ИТ инфраструктура в нова фирма”

добавете коментар...

  1. :o)

    Харе Кришна, Харе Харе Харе 🙂

    Дотам стигнахме – ИТ звеното се отделяло от IBM.
    Явно другите им “звена” не са IT , а примерно пасат крави или сеят царевица…

Коментар