Илон Мъск: Колежът е за забавление, не за учене

„Шекспир ходил ли е изобщо в колеж?”, пита риторично Илон Мъск
(снимка: Elon Musk / Twitter)

През 2011 г. съоснователят на PayPal Питър Тийл започна да плаща на децата от колежите, за да напускат училище и да създадат стартиращи компании. Илон Мъск, който ръководеше PayPal заедно с Тийл, преди да стане главен изпълнителен директор на Tesla и да създаде SpaceX, има подобен възглед за висшето образование.

На конференцията Satellite 2020 във Вашингтон тази седмица попитаха Мъск какво мисли за обучението в колеж. „Нямате нужда от колеж, за да научите нещата”, каза той. Стойностното е „да се види дали някой може да работи усилено за нещо”.

Спорд Мъск, „колежите са основно за забавление и за да докажат, че си вършите работата, но не и за учене”, цитира думите му CNBC.

Подобно изявление звучи като заглавната уебстраница на програмата Thiel Fellowship, която дава възможност на всеки на 22 години или по-млад да кандидатства за двугодишна субсидия от 100 000 долара „за изграждане на нови неща, вместо да седи в класната стая”. Студентите трябва да се откажат от колежа, ако искат да се присъединят към програмата.

Тийл, ярък поддръжник на Доналд Тръмп по време на президентската кампания през 2016 г., обвинява либерализма на Силициевата долина във висшето образование. През 2018 г. той заяви, че един от недостатъците на твърде многото образование е, че „промива мозъка”.

Мъск е завършил университета в Пенсилвания, а Тийл е получил бакалавърска и юридическа степен в Станфорд. „Шекспир ходил ли  изобщо в колеж?”, попита Мъск риторично на събитието във Вашингтон и си отговори: „Вероятно не”.

Въпреки скептицизма на Мъск, много от отворените обяви за работа в SpaceX посочват бакалавърска степен или висше образование като основно изискване.

Коментари по темата: „Илон Мъск: Колежът е за забавление, не за учене”

добавете коментар...

  1. Случаен

    Няма спор,че Мъск е инициативен понякога до безразсъдство и за щастие в повечето случаи успява. Има нюх за много неща, което и движи нещата напред, но в случая говори мега, хипер, турбо глупости.
    Всичките му хитри хрумвания нямаше да бъдат реализирани, ако нямаше на разположение едни от най-добрите инженери. От 10-те най-добри университета в света, 8 са в САЩ. Мъск може с лопата да рине добри инженери и да си прави селекция на най-добрите от добрите.
    По неговата логика, щом в Студентски град в София тече денонощен купон, то тук трябва да са и най-добрите висшисти, или не?!?

  2. Anonymous

    Шоумен и смешник защо не си наеме български роми без начално образование да му въртят иновации и космически технологии.

  3. Йоан

    Типичен българин!
    Завислив идиот!

  4. Anonymous

    твърде многото образование, „промива мозъка”

    Музък нема, рамената кофата е голема.

  5. Anonymous

    И кво е допринесъл Шекспир?

  6. Българин

    Този човек е просто една медийна звезда. Сигурен съм, че дори в България има по-знаещи от него хора, но просто нямат терен за изява.

  7. Стига гупости

    За това в Space X работят и са работили поне 100 инженера! Те в градината ги взеха тези дипломи.

  8. патриот

    висш хуz, предпочитам да съм проС, а ти не бъди балък блюдолизец и не вярвай В всяко четено и казоно, могат да те заблудят и да се понесеш къде ли не.
    тази хора като илън имат в обкръжението си десетки може би стотици всякакви специалисти, редактори, писатели, мислители, съветници и подобни, и умеят ,не само да си пазят, но и да трупат още богатства под гърба на балъците.

  9. ха

    Спомням си реалити шоуто на Тръмп. Веднъж имаше надпревара висшисти срещу не такива. Една от задачите е да менажират изоставени мотели за един ден и според мнението на посетителите се определя победителя. Този, който се падна да ръководи висшистката група веднага заключи – ние във висшето по време на следването сме ежедневно тренирани да си правим купони, тача че сме идеално подготвени за такава задача. И наистина така стана – издухаха не висшистите твърде лесно, като просто създадоха съответната атмосфера на вечерта най-вече с една китара.

  10. xyz

    ПроС патриот, първо вземи прочети книгата – Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще и тогава говори глупости. Хора като него се раждат веднъж на 100 години!

  11. патриот

    прадедите му били търговци на роби. и със пари си купува почти всичко, слава, гениалност, успех и какво ли не …

Коментар