Python е на път да изпревари Java в класацията на Tiobe

Изследователите на данни все по-често предпочитат езика за програмиране Phyton
(снимка: CC0 Public Domain)

След 20 години в челото на езиците за програмиране Java изглежда ще бъде изпреварен трайно от Python. Популярността на Java продължи да намалява през октомври, разчиствайки пътя за Python да заеме мястото си като втори най-популярен език за програмиране след C, според последната класация на Tiobe.

За първи път Python може да изпревари Java, откакто през 2001 година Tiobе започна да изготвя своя рейтинг за популярност на програмните езици. Java е на път да отпадне от първите две места в класацията.

C и Java удържаха лидерството последователно в продължение на две десетилетия. Но днес 25-годишната Java наближава своята „рекордно ниска” популярност, падайки с 4,32 процентни пункта през октомври 2020 г., в сравнение със същия месец на миналата година, коментира главният изпълнителен директор на Tiobe – Пол Янсен.

През септември той предупреди, че Java „е в истински проблем”, заради спада си от 3,81 процентни пункта на годишна база. Python, който е създаден през 1991 г., се радва на растяща популярност, благодарение на използването му от изследователите на данни и възхода на машинното обучение.

Tiobe изготвя своя индекс на базата на данни от 25 търсещи машини. Рейтингът дава оценка за популярността на различни програмни езици, наред с IEEE Spectrum, RedMonk, GitHub, Stack Overflow и други. Всеки индекс използва различни методологии, така че класациите не винаги са еднакви.

Индексът на Tiobe за октомври 2020 г. обаче изглежда отразява това, което RedMonk наблюдава още от класацията си за юли 2020 г. Последната се базира на данни от GitHub и Stack Overflow.

RedMonk последователно поставя JavaScript на първо място, но през юли за първи път Java изпадна извън първите две места, в резултат на възхода на Python.

Последните данни на Tiobe показват, че рейтингът на Java е 12,56%, в сравнение с 11,28% за Python, като така разликата в популярността на двата езика за програмиране се свежда само до 1,3%.

Phyton застигна Java по популярност в класацията на Tiobe за октомври
(източник: Tiobe)

Python е достъпен и семпъл eзик за програмиране. В него се използват английски думи и команди за разлика от другите езици, които имат сложен и труден за усвояване синтаксис, поясняват от учебния център Нет Ит, изтъквайки и редица други предимства като гъвкавост и адаптипност, висока продуктивност и ефективност. Центърът предлага обучения по програмиране на различни езици, вкл. Phyton академия за начинаещи.

Стивън О’Грейди от RedMonk смята, че Java ще остане важен език за програмиране. Въпреки това мястото му като водещ език е застрашено, тъй като разработчиците се насочват към други езици.

Oracle, която е отговорна за развитието и поддръжката на Java, твърди, че езикът се използва от 69% от разработчиците на пълен работен ден по целия свят.

Java е създадена през 1995 г. от Джеймс Гослинг в Sun Microsystems в отговор на тенденцията за вграждане на процесори във всичко – от мобилни телефони до асансьори, локомотиви, фабрични системи за контрол на процесите и AV оборудване.

Гослинг забелязва, че много компании правят същите грешки, които компютърната индустрия допусна 20 години по-рано, и решава, че има нужда от нов език за програмиране. Така той и негови колеги от Sun създават Java. По-късно Oracle купи Sun и в резултат на сделката придоби Java.

Коментар