Белгия зачерква Huawei от 5G мрежите си

Телекомите в редица държави избягват да се ангажират с Huawei в проектите си за 5G
(снимка: CC0 Public Domain)

Телеком операторите Orange и Proximus избраха да използват оборудване на Nokia и Ericsson за 5G мрежите си в Белгия. Двете компании ще се откажат от техниката на китайската Huawei в бъдещите си проекти, въпреки че преди това я ползваха като част от 4G мрежите си.

По-конкретно, телекомите ще заложат на Nokia за въвеждане на 5G и постепенно обновяване на съществуващите 2G/3G/4G мобилни радиомрежи. Nokia ще изгради една RAN мрежа и една 5G мрежа.

Шведската компания Ericsson ще отговаря за изграждане на ядрата на 5G мрежите на двата телекома, съобщи ZDNet.

„Решението за сътрудничество с Ericsson е важна стъпка в изпълнението на нашата мрежова стратегия. Proximus се ангажира да изгради най-добрата гигабитова мрежа в Белгия, а обновяването на нашето мобилно мрежово оборудване е ключов елемент в тази стратегия за следващите години”, заяви мениджърът на бизнес мрежата на Proximus – Герт Стандарт.

Telenet, третият по големина белгийски телеком, все още не е взел решение кой доставчик ще използва за изграждането на своята 5G мрежа. Решенията на Orange и Proximus затвърждават тенденцията на блокиране на китайския доставчик в 5G проектите в редица държави.

Миналия месец BT, най-голямата телекомуникационна компания в Обединеното кралство, избра Nokia да изгради повечето свои 5G мрежи в страната и се отдалечи от партньорство с Huawei. В Австралия на Huawei е забранено да доставя оборудване за всякакви версии на 5G.

Всички големи телекоми в Канада също избраха други доставчици за своите 5G внедрения. Макар да не е официално забранена, Huawei не може да пробие и в Нова Зеландия.

Коментар