Intel загатна за нова ера в джобните устройства

Intel повдигна завесата пред следващо поколение платформа за джобни устройства с кодово име Moorestown.
На изложението Computex в Тайван вицепрезидентът на компанията Ананд Чандрасекър обяви, че очакваната през 2010 година платформа ще бъде хит по всички ключови параметри.
Moorestown намалява с до 50x потреблението на енергия в режим на бездействие, а размерът на платките ще бъде два пъти по-малък, в сравнение с тези, базирани на първото поколение мобилна платформа Menlow.
Новата пратформа включва SoC чип с кодово име Lincroft, който интегрира 45-нм процесорно ядро Atom, 2D/3D графика, видео кодиране/декодиране, контролер за дисплея и контролер на паметта.
Вторият компонент е входно/изходен хъб с кодово име Langwell, който включва редица интерфейси, сред които CE-ATA, MIPI SPI i, SDIO, USB, NAND контролер и аудио кодеци.
Moorestown ще работи под управление на Linux система Moblin v2.0, която е проектирана за работа с интернет и поддържа клетъчна телефония.
Чандрасекър обяви, че се подготвят множество Moorestown-базирани устройства от компании като Aava Mobile, CCI, EB, Inventec и Quanta, както и привлекателни 3D потребителски интерфейси, HD видео, интерактивни игри и богата графика за новата платформа.

Коментар