Microsoft пуска нов API за разширения на Edge

Браузърът Edge, базиран на Chromium, въвежда API промени, известни като Manifest V3
(снимка: Microsoft / Twitter)

Microsoft пусна актуализации на системата за разширения в своя браузър Edge, базиран на Chromium. Известни като „Manifest V3”, това са промени, обявени през октомври 2018 г. от Google за браузъра с отворен код Chromium, или т.нар. WebExtensions API.

Промените актуализират начина, по който разширенията взаимодействат с браузъри, базирани на Chromium като Chrome, Brave, Opera, Vivaldi и от тази година – Microsoft Edge.

При обявяване на промените, Google заяви, че основното намерение е да подобри защитата на разширенията, да ги направи по-ефективни и да даде на потребителите по-голям контрол върху това, което плъгините правят и с кои сайтове си взаимодействат.

Разработчиците на разширения обаче побързаха да отбележат, че актуализациите Manifest V3 съдържат и промени, които „осакатяват” възможностите на рекламните блокери, антивирусните програми, прилагането на родителски контрол и различните плъгини за подобряване на поверителността.

Новината предизвика огромна реакция както от потребители и разработчици на разширения, така и от други създатели на браузъри, отбелязва ZDNet. По-специално, потребителите разглеждат този ход като опит за саботиране на блокиращата реклама.

Браузъри като Opera, Brave и Vivaldi бързо се дистанцираха и обявиха планове да игнорират актуализациите на Manifest V3, като позволят на потребителите да продължат да използват рекламни блокери.

Mozilla, която също внедри WebExtensions API във Firefox, поради нуждата от съвместимост, заяви, че няма да следва актуализацията на WebExtensions API и че ще направи някои собствени промени, за да позволи на блокерите на реклами да продължат да работят по предназначение.

Изправен пред тази критика, Google отстъпи от някои актуализации в Manifest V3. Част от разработчиците на разширения изглежда се отказаха от способността на своите продукти надеждно да блокират реклами.

В момента промените в Manifest V3 се тестват в Chrome. Те вече достигат и новия Edge, базиран на Chromium, в бета и стабилни версии. Microsoft заяви, че промените няма да „осакатят” рекламните блокери, от което се страхуваха много потребители.

Коментари по темата: „Microsoft пуска нов API за разширения на Edge”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Копрират ядрото на Google Chrome има разумни хора да не си губят времето с Edge

Коментар