Южна Корея се опъва на САЩ за забрана на Huawei

Huawei все още има шансове да участва в 5G мрежите на Южна Корея
(снимка: CC0 Public Domain)

На поредна среща между представители на Южна Корея и САЩ по стратегически въпроси на икономиката, проведена на 14 октомври, американската страна е повторила предложението на държавния секретар Майк Помпео, известно като план за „чиста мрежа”. В името на националната сигурност САЩ оказват натиск върху Южна Корея да спре да използва Huawei и 5G оборудване от други китайски технологични компании.

Преди това САЩ вече бяха включили Korea Telecom и SK Telecom, два водещи оператора в Корея, в списъка на т.нар. „чисти телекомуникационни компании”, които не използват оборудване на Huawei. Планът на САЩ изисква също LG Uplus, друг корейски телеком, да прекрати използването на Huawei възможно най-скоро, съобщи Gizchina, позовавайки се на южнокорейски дипломати.

В отговор южнокорейски представител коментира, че изборът на оборудване и технология ще направят самите телекомуникационните оператори, а южнокорейското правителство няма да се намесва в решенията на частни компании. Източникът твърди, че настояването на САЩ за изключване на конкретна компания от телеком проектите не е част от преговорите.

На 28 юли южнокорейският външен министър Канг Кенг-Уа заяви, че Южна Корея ще „поддържа стратегическа отвореност, докато работи за технологичната сигурност” на сектора. Но някои южнокорейски дипломати казват, че все още е „спорно” колко дълго правителството може да отстоява позицията си.

Южна Корея не е първата държава, изпаднала в подобна ситуация. Великобритания първоначално също не искаше да се намесва в избора на телекомите. В крайна сметка обаче правителството не издържа на натиска на САЩ и забрани Huawei.

САЩ и Китай спорят по множество проблеми. Предвид достъпа до информация, която притежават технологичните компании, Huawei е в центъра на вниманието на американските власти от дълго време.

Правителството на САЩ смята, че данните, събирани от Huawei, не са на сигурно място. Американците вярват, че Huawei е изцяло под контрола на китайското правителство. Затова забраниха на Huawei да участва в 5G мрежите в САЩ.

Освен това САЩ използват глобалното си влияние, за да убедят други страни също да се откажат от Huawei. Въпреки че някои правителства забраниха Huawei, все още има много други, които не поддават на натиска от страна на САЩ.

Коментари по темата: „Южна Корея се опъва на САЩ за забрана на Huawei”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Продажника пак го пдгониха окупатори. Нещо пак сънувал и се стреснал.

    Ало, малоумнико, който е със САЩ беше и остава икономически силна държава. Държава където дори пенсионерите са с по-висок статус от работещите роби на цовецките колонии, бишви и настоящи.

    Да и изпиша ли кои са държавите от едната или другата страна или ще се сетиш сам.

    Да ти писне от платени рубладжийски клакьорки дето рипат и размахват баджаци за рублички.

  2. Българин

    Вън задокеанските окупатори от България! Който е със САЩ не е прокопсал дълго.

  3. Демокрация не е free

    Петър е долна корейска подлога която не иска да плаща за демокрацията.

    Многото други, които не си поддават на натиска от страна на САЩ ще бъдат смазани от ботуша на Мелания Т.

  4. Venco

    Точно казано терористична даржава Америка
    Нагал народ и вярвам че ще сададът конфликт и то голям

  5. Петър

    Нали не трябва да има вмешателство в други държави а те го правят на тях им позволено всичко докога светът ще трае тази паплач защото целият свят трябва да работи за тях трябва да се сложи край на това издевателството на целия свят

  6. Петър

    фалшивата демокрация налага своето мнение по целия свят и да продава своите продукти своите технологии не позволява на други държави да се развива това е терористична организация Америка

Коментар