iPhone 12 остана без USB-C, вероятно и занапред

Феновете на Apple вероятно ще останат разочаровани от липсата на USB-C порт в iPhone 12
(снимка: Apple)

Имаше големи надежди, че iPhone 12 ще предложи универсалния порт USB-C, който вече е навсякъде. Вместо това Apple запази Lightning и добави нов конектор MagSafe. Според анализатори, USB-C може да не се появи никога на iPhone.

Lightning съществува от 2012 г., когато замести в iPhone 5 старото 30-пиново зарядно устройство, познато от iPod. Този интерфейс имаше своите предимства през миналото десетилетие: беше малък и позволи по-бърз трансфер на данни. Но от години живеем в ерата на USB-C и Lightning изглежда стар, коментира Скот Стайн от ZDNet.

Новото зареждане MagSafe изглежда като подобрение на стандартното безжично зареждане Qi, добавяйки „магнитно ръкостискане”, подобно на начина, по който се зарежда Apple Watch. Изглежда по-надеждно, но ще е необходим изцяло нов кабел за зареждане и съвместими с MagSafe калъфи за iPhone.

Но защо все още има порт Lightning? Защо Apple не прояви смелост да премине към USB-C. Линията iPad вече прави преход към USB-C: първо iPad Pro, сега и iPad Air. Всички MacBook преминаха към USB-C/Thunderbolt 3. С обикновени кабели вече могат да се зареждат iPad Pro и MacBook Pro, както и всякакви други устройства.

Lightning сега е странен наследен порт и още по-странното е, че Apple слага кабел за зареждане USB-C-to-Lightning в кутията на iPhone 12. Това значи към зарядно с USB-C да се включи Lightning кабел. А защо просто Apple не премина изцяло към USB-C?

Apple би могла да елиминира поне един от двата патентовани кабели в новия си iPhone. Вместо това добавя MagSafe и запазва Lightning. А е ясно, че трябва да има USB-C, защото всички други телефони го използват. Защото половината от устройствата на Apple вече имат USB-C и потребителите ще могат да ползват безпроблемно различни аксесоари.

Но в крайна сметка iPhone 12 не получи USB-C и не е ясно дали изобщо някога ще го получи. Макар че като устройство за постоянна употреба, би било изключително полезно iPhone да има един малък и широко използван от всички потребители порт.

Коментари по темата: „iPhone 12 остана без USB-C, вероятно и занапред”

добавете коментар...

  1. Иванеее

    Пишеш глупости, от доста време използвам usb-c и няма абсолютно никакви проблеми.

  2. ха

    Ако iPhone е за обратни, то защо за да са стилни не направят интерфейс, при който мъжки куплунг се вкарва в също мъжки куплунг???

  3. Анонимен

    iPhone е за комплексари и обратни.

  4. Иван

    USB-C е отвратителен като куплунг. Не захваща добре, бързо се разхлабва след не много дълга употреба. Micro usb въпреки, че не може да се постави в двете посоки си е с много по стабилна букса. Най-добре си е магнитното закрепване. Има кабели с магнитна букса micro-usb и usb-c.

Коментар