Забрана за продажби на iPhone 12 може да обхване цяла Европа

iPhone 12 превишава радиационните норми и Apple трябва да вземе бързи мерки
(снимка: CC0 Public Domain)

По-рано тази седмица Франция обяви временна забрана за продажбата на iPhone 12 в страната, поради превишаване на установените стандарти за електромагнитно излъчване. Подобна забрана може да бъде въведена в Белгия, Германия, Италия и Холандия.

Apple, от своя страна, отхвърли обвиненията и заяви, че нейния смартфон iPhone 12 е сертифициран от местните регулатори като устройство, което отговаря на всички изисквания.

На този етап и белгийският регулатор възнамерява да оцени какви рискове за здравето на потребителите може да представлява iPhone 12. Германия, Италия и Холандия също следят отблизо ситуацията и са готови да проведат собствено разследване, ако е необходимо, според източници на The Register.

Холандският телекомуникационен регулатор е поискал от Apple разяснения по въпроса с радиацията, както и документи, които станаха основа за временна забрана на продажбите на iPhone 12 във Франция.

Що се отнася до самото нарушение, то е в индикатора SAR, който определя енергията на електромагнитното поле на устройството, погълната от човешката тъкан за секунда. Този индикатор се използва за измерване на нивото на вредното въздействие на мобилните устройства върху хората.

Според Френската национална агенция по честотите, SAR индикаторът на iPhone 12 е 5,7 W/1 kg при разрешен максимум от 4 W/1 kg. Apple разполага с две седмици, за да коригира този малък излишък. Това вероятно може да се направи с помощта на подходящия пач за софтуера на смартфона.

Коментари по темата: „Забрана за продажби на iPhone 12 може да обхване цяла Европа”

добавете коментар...

  1. flashko

    Леле, сериозно ли ‘малък излишък’!? Това е завишение повече от 40%, ега ти.

Коментар