Канадци препродавали Apple устройства за рециклиране

Канадска фирма препродавала стари Apple устройства вместо да ги рециклира
(снимка: CC0 Public Domain)

Вместо да рециклира доставените от Apple стари устройства – смартфони, таблети и смарт часовници, канадска фирма препродавала джаджите. В отговор Купертино заведе съдебен иск срещу нелоялния партньор.

Apple съди канадската компания Geep, за която твърди, че е препродала повече от 100 000 нейни устройства, изпратени за рециклиране. В периода от 2015 до 2017 г. Apple е доставила на Geep около 500 000 стари смартфони iPhone, смарт часовници и таблети iPad, пише GreenTech.bg.

Но след извършване на одит през 2018 г. Apple открила, че 18% от устройствата, доставени на Geep за рециклиране, имат достъп до интернет, т.е. все още се използват.

Geep, която е подала собствен съдебен иск през юли, обвинява трима свои служители-измамници и казва, че не е знаела какво се случва в завода ѝ в Бари, Онтарио. Сега компанията е част от Quantum Lifecycle Partners, която от своя страна твърди, че „посочените служители никога не са били наети” от нея.

Apple е подала съдебния иск през януари. Информацията за процедурата обаче бе оповестена едва преди дни. Основният аргумент на Apple е дефиниран като „проблеми с безопасността”.

„Продуктите, изпратени за рециклиране, вече не са адекватни за продажба на потребителите”, поясняват от Apple пред The Verge. „И ако бъдат поправени с фалшиви части, те могат да доведат сериозни проблеми с безопасността, включително дефекти в захранването или батерията”.

Коментари по темата: „Канадци препродавали Apple устройства за рециклиране”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Щом са работещи защо пък да не ги препрпдават на по-бедни хора с комплекси за важността да притежават марков телефончик? Бай Муле да мое да се хвали на съседките че има телефон на Apple макар и стар пак така вдига социалният рейтинг и имидж в масите от простодушни люде.

Коментар