Китай забранява онлайн услуги, които „пристрастяват” децата

Китай се опитва да намали пристрастяването на децата към онлайн съдържанието
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай въвежда по-строги мерки, за да предпази децата от „пристрастяващо” цифрово съдържание. Гласуван е преработен закон, който ще забрани интернет продукти и услуги, които „предизвикват пристрастяване”, съобщи държавата новинарска агенция Синхуа.

В допълнение, създателите на игри, услугите на живо и социалните мрежи трябва да въведат ограничения за време и потребление на съдържание от детската аудитория. Преразгледаните мерки също така дават право на децата и техните родители да поискат от интернет доставчиците да предприемат „необходимите мерки” за предотвратяване на кибертормоза, вкл. блокиране и изтриване на съдържание.

Актуализираният закон ще влезе в сила на 1 юни 2021 г. и до известна степен формализира това, което Китай е правил и преди. Регулаторите вече проучиха етиката на пристрастяването към игрите и разработчиците започнаха да се съобразяват с изискванията.

Изричната забрана на пристрастяващо съдържание обаче може да принуди създателите на сайтове и игри да въведат проверки, дори да не са убедени, че те ще дадат резултат. Макар че това най-вече ще засегне дигиталните стоки, предназначени за Китай, мярката може да повлияе също на китайските игри и услуги, разпространявани в чужбина.

Коментар