Роботи ще ни забавляват в зоопаркове и делфинариуми

Аниматрониката има потенциала да „оживи” всякакви живи същества
(снимка: Edge Innovations / Warner Bros)

Стрелкайки се из басейна, докато група зрители се взира във водата, делфинът изглежда готов да скочи, ако дресьорите вдигнат обръч над водата. Познато зрелище, нали? Но той няма да скача във въздуха, а ще плува заедно с хора в басейна. Този делфин е различен. Той е робот.

„Когато за пръв път видях делфина, си помислих, че е истински”, казва жена, която плува с роботизираното същество. То бива контролирано чрез модул за дистанционно управление. Поектирано е от Edge Innovations – американска инженерингова компания с отдел за аниматроника и специални ефекти.

Роботизираният делфин струва между 3 и 5 милиона долара. Тежи 250 килограма и е дълъг 2,5 метра. Кожата му е изработена от специален медицински силикон. Изглежда като истинска.

„Делфинът” е от същия клас „животинска” аниматроника, която бива използвана в холивудските филми. В крайна сметка Edge е създателят на водните същества, използвани в холивудските мегахитове „Волният Уили”, „Анаконда” и др.

Очаква се един ден подобни „животни” да забавляват тълпите в зоопарковете, вместо диви животни, държани в плен. Плувците ще могат да се гмуркат не само с делфини, но и заедно с роботизирани големи бели акули или дори влечуги, каквито са изпълвали моретата от ерата Юра преди милиони години. Варварството на днешните забавления с животни ще остане в миналото – отново ще се забавляваме, ала без да тормозим животни.

„В момента има около 3000 делфина в плен, които се използват за генериране на няколко милиарда долара [из делфинариуми] само чрез забавления с делфини. И така, очевидно има интерес към това да обичаме и да учим за делфините”, каза основателят и изпълнителен директор на Edge Innovations Уолт Конти. „Затова ние искаме да използваме този апетит и да предложим нов, по-различен начин да се влюбим в делфина”.

Аниматрониката може да върне в зоопарковете и делфинариумите посетителите, които са се отказали да ходят по подобни места, където се експлоатират живи диви животни, казва Конти. А броят на тези хора нараства. Увеличават се и регулациите, забраняващи експлоатацията на дивите животни. Около 20 европейски държави вече са забранили или ограничили участието на диви животни в цирковете.

„Предстои край на жестоките програми в стил „плуване с делфини”, заради които младите делфини биват травматично отвличани от океанските си домове за ужас на майките, като понякога това се прави съвсем незаконно”, казва Катрин Съливан, активистка на организацията „Хора за етично отношение към животните” (PETA)

По-рано тази година организацията връчи награда „Иноватор за животните” на Роджър Холцберг, творческия директор на Edge Innovations, и Уолт Конти, за създаването на делфина.

От роботизирани „братчета” наскоро бяха заместени и двойка мармоти, станали звезди на щатски клуб на феновете на мармоти. За двете животинки се вярваше, че могат да предсказват времето. Освобождаването им стана в началото на годината. Клубът е основан от любителите на легенда, според която косматите животинки могат да подскажат колко студена ще е зимата.

Двойката мармоти бяха изваждани на показ по време на редица празненства, за да бъдат снимани. В крайна сметка сега тяхната роля ще се изпълнява от мармоти-роботи, които също могат да предсказват времето, само че на база компютърен алгоритъм с изкуствен интелект.

Заместването на дивите животни в зоопаркове и декфинариуми обаче е само добро начало. Аниматрониката има потенциала да „оживи” всякакви други същества, включително и фантастични такива, отваряйки потенциала за създаване на нов вид развлекателни програми и съоръжения.

Така например, чрез роботизираните механизми и новите материали могат да се пресъздадат митични чудовища и приказни герои – многоглави змейове, светещи в тъмното хрътки и други същества, които да обитават тематични развлекателни центрове с потенциал да привличат голям брой посетители и да генерират многомилионни постъпления.

Коментар