PayPal влиза в полето на криптовалутите

PayPal планира да въведе операции с популярните криптовалути
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро платежната платформа PayPal обяви, че ще пусне нова услуга, която позволява на потребителите да съхраняват, купуват и продават виртуални валути. Така те ще могат да използват криптовалути за покупки от 26 милиона търговци в платформата.

Цифровият портфейл на PayPal ще поддържа виртуалните валути Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash и Litecoin. Очаква се потребителите в САЩ да получат достъп до новата функционалност в началото на 2021 г.

PayPal вече е получил първия условен лиценз за криптовалута от Държавния департамент за финансови услуги в Ню Йорк. В резултат на това, биткойн поскъпна и проби границата от 13 000 долара, постигайки нов връх за годината.

Криптовалутата обикновено е променлива и спекулантите имат голям интерес към нея. Но тя е много по-малко привлекателна за търговци и купувачи. Скоростта на транзакциите е по-бавна и по-скъпа от другите масови платежни системи, коментира в изявление PayPal.

За да избегне риска от прекомерни колебания в стойността на виртуалната валута, PayPal въвежда т.нар. „пазаруване във виртуална валута”, при което първо се конвертира виртуалната валута в легална валута и след това се извършва сетълмент за пазаруване. С други думи, търговецът няма да получи плащане в криптовалута.

PayPal заяви още, че новата услуга може да реализира сетълмент в реално време. Компанията не възнамерява да начислява такси за транзакции и търговците няма да поемат допълнителни разходи.

PayPal се надява, че услугата може да насърчава използването на виртуални валути в световен мащаб и да осигури мрежа за централните банки и компании за разработване на нови цифрови валути.

Прехвърлянето на пари в дигитални форми е неизбежно и има очевидни предимства, казват от PayPal. Следователно платежната система ще може да подобри ефективността, скоростта и гъвкавостта на операциите си.

PayPal не е първата в света компания за финансови технологии, която поддържа виртуални валути. Платежната платформа Square и брокерът на дребно Robinhood също поддържат търговия с виртуални валути. Но мащабът на PayPal и отварянето на сценариите за пазаруване с виртуална валута предизвикаха вниманието на капиталовия пазар към новата функционалност.

Публичната информация показва, че PayPal има 346 милиона активни акаунта по целия свят. А обемът на платежните транзакции, обработени през второто тримесечие на тази година, достига 222 милиарда долара.

Коментари по темата: „PayPal влиза в полето на криптовалутите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    За да мамят хората пак с обменните курсове и при криптовалутите.

Коментар