Dell и AMD разместват пъзела на сървърния бизнес

Дълго подозирана сделка между Dell и AMD в бизнеса със сървъри излезе на светло тази седмица. Компанията, ръководена от Майкъл Дел, пусна на пазара мощни компютри с процесори от ADM, за да вдъхнови някои анализатори, които недолюбват Intel.
Новите сървъри PowerEdge с AMD Opteron са първите в историята на Dell с процесори, различни от Intel. По-рано тази година най-големият в САЩ производител на РС и втори в света за последното тримесечие започна да вгражда AMD и в десктоп компютрите си.
Двете хардуерни компании, всяка със своите различни мотиви в тази сделка, обявиха възторжено новото си партньорство на конференцията Oracle OpenWorld в Сан Франциско, сякаш за да засилят главоболията на Intel. AMD стана по-силен в последните години, а неговият далеч по-мощен съперник на пазара за процесори претърпя известни неудачи.
Така например Intel забави пускането на някои горещо очаквани продукти, а съвсем наскоро имаше неудоволствието да обяви, че съкращава 10% от персонала си. За капак, миналата седмица гигантът трябваше да отчете 35% по-ниски оперативни резултати за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година.
Dell, от трета страна, има наистина убедителни мотиви да излезе от рамките на тясното партньорство с Intel, за да прави бизнес и с AMD. Компанията е под натиск да разнообрази сървърните си предложения на един хладен пазар с ниски маржове.
Дълго потисканата нужда от промяна изплува на повърхността, когато анализаторите обявиха данните за продажбите през третото тримесечие. Dell отстъпи световното водачество, може би временно, а може би не, на конкурента HP.
Dell и плеяда от анализатори очакват съюзът с AMD да доведе до рязко увеличение в продажбите на фирмените сървъри, които да върнат компанията на върха. Плодове от подобен подход бере Apple, която неотдавна започна да продава Mac компютри с процесори на… Intel.
Какво ли би било ако Стив Джобс реши да вкара и AMD под капака на своите макинтоши? Или пък да се вслуша в съветите на Gartner и да връчи производството на Mac на Dell, който вече “обича” и Intel, и AMD.
Както и да се завърти рулетката, един от играчите със сигурност ще спечели и това е AMD. Партньорството с Dell ще има страхотен PR ефект и не по-малък финансов. AMD чака отдавна този миг и вече няма да се срамува, че нейните процесори отсъстват в сървърите на най-големия до вчера компютърен производител Dell.
По предварителни сметки, AMD очаква да продаде допълнителни 14 милиона процесора, считано от сега до 2008 година, в резултат основно на поръчките от Dell. Това ще й осигури 30% дял от световния пазар на РС и сървъри.
Очаква се да спечелят и потребителите, разбира се. Както казва и самият Хектор Руиз, шефът на AMD, партньорството с Dell е началото на една ера на по-голям и реален избор.

Коментар