Бизнесът призова властта да не спира ИТ проектите

Браншовите ИКТ асоциации начело с БАИТ призоваха към разум правителството на България във връзка с подготвяния тотален мораториум върху разходите за информационни технологии в цялата държавна администрация.
В отворено писмо до министър председателя Сергей Станишев бизнесът заяви, че подобен краен рестриктивен ход би навредил сериозно на държавата и обществото и по никакъв начин няма да подпомогне усилията за преодоляване и излизане от кризата.
Повод за писмото са информациите, че Министерски съвет ще разглежда на свое заседание предложение на министъра на финансите Пламен Орешарски за цялостно съкращаване на разходите за информационни технологии в държавната администрация. Преди броени дни министър Николай Василев обяви мораториум върху разходите за ИТ в Министерство на държавната администрация и административната реформа.
Нямаме информация за аргументацията на г-н Орешарски и само предполагаме, че подобно предложение е продиктувано от желанието за икономии в ситуация на финансова криза”, посочиха представителите на високотехнологичния сектор.
Бизнесът смята, че единствено възможен и ефективен подход в подобна ситуация са икономии, които се основават на анализи на средствата и възможностите за оптимизиране на разходите и налагат целенасочени инвестиции за излизане от кризата.
Информационните и комуникационните технологии са един от малкото инструменти, които могат да допринесат за успешно преодоляване на кризата, е мнението на браншовите асоциации. В потвърждение на това те посочват факта, че в началото на 2009 г. ЕК в лицето на комисар Вивиан Рединг и Европейската асоциация по информационни технологии разработиха нарочна програма и подписаха Меморандум „The recovery will be Digital”, в които ИКТ са водещи за извеждане на Европа от кризата.
Подготвяната от правителството рестрикция би нанесла значителни вреди, вкл. финансови, доколкото ще предизвика спиране на работата по проекти за изграждане на електронното правителство и информационното общество в страната, предупреждава писмото до Станишев.
Негативен ще бъде ефектът не само за обществото и бизнеса в България, но и върху авторитета и репутацията на правителството в Европейския съюз, където високите технологии и иновативността са приоритет, посочват още от ИКТ бранша.
Подписалите писмото – БАИТ, БАСКОМ, АСТЕЛ, СЕК, ИКТ Клъстер и Българска WEB асоциация – очакват правителството правилно да оцени ролята и възможностите на информационните технологии в сегашната ситуация и да не допусне крайни и негативни за обществото и държавата рестриктивни мерки.

Коментар