Връчиха на Брюксел харта за свободата на печата

Главният редактор на германското списание „Щерн“ Ханс-Улрих Йоргес предаде на комисар Вивиан Рединг Европейската харта за свободата на печата.
Документът, подписан от 48 европейски журналисти от 19 държави, цели да предпази печата от правителствена намеса и да осигури достъп на журналистите до източниците на информация.
В десетте члена на хартата са формулирани основни ценности, които обществените органи следва да спазват при работата с журналистите – например забрана на цензурата, свободен достъп до национални и чуждестранни медийни източници и свобода на събиране и разпространяване на информация.
Хартата също така набляга на защитата на журналистите от шпиониране и призовава за ефективна съдебна система, която да брани правата на журналистите.
"Очакваме, че при бъдещи преговори за разширяване на Общността признаването на хартата ще се постави на страните-кандидатки като условие за присъединяване към ЕС“, каза Ханс-Улрих Йоргес, цитиран от сайта на Европейската комисия.
Засега хартата е на разположение на осем езика (английски, френски, немски, датски, хърватски, руски, полски и румънски), също така и онлайн, където заинтересованите журналисти могат да я подпишат.
Идеята за харта за свободата на печата бе породена през 2007 г. по време на среща между комисар Рединг, Ханс-Улрих Йоргес и други главни редактори на европейски вестници.

Коментар