Нанопамет съхранява данните един милиард години

Американски учени създадоха нов тип нанопамет, способна да съхранява данни в продължение на един милиард години, съобщи Националната лаборатория по енергетика Лорънс Бъркли. Екип начело с известния физик Алекс Зетл е разработил прототип на запомнящо устройство с плътност един трилион бита на квадратен инч.

Наречена “shuttle memory”, паметта използва железни частици с наноразмери (около 1/50000 от дебелината на човешки косъм), които се придвижват във въглеродни нанотръби (видео). Позицията на частиците в нанотръбите определя стойността на битовете, съответно 0 или 1.

Характеристиките на нанопаметта позволяват съхраняване на данни с безпрецедентна плътност и при изключителна термодинамична стабилност. Тъй като системата е естествено херметизирана, тя притежава превъзходни свойства за защита от външни влияния, обяснява Зетл.

Запис и четене на данни от паметта могат да се извършват при нормално напрежение, използвано в съвременната цифрова електроника, твърдят учените.

Простотата на електрическия метод за запис и четене на информация позволява лесна интеграция на новата памет в съществуващите силициеви продукти.

Нанопаметта може да влезе в употреба до две години. Нейните качества я правят идеално решение за архивиране на големи масиви от данни.

Днешните методи за цифрово съхранение на информация могат да запомнят огромни количества данни, но само за десетилетия. В същото време някои древни носители пазят написаното на тях почти хиляда години, макар и обемът на информацията да е малък.

Новата технология “shuttle memory” елиминира тези ограничения, като предлага възможност за запис с плътност един трилион бита на квадратен инч в продължение на един милиард години.

Коментар