Intel отстъпи пазарен дял при процесорите

Делът на Intel на пазара за процесори е намалял през първото тримесечие на годината, сочат нови данни на iSuppli. Лидерът бележи спад от 81,6% на 79,1%, или 2,5%, докато основният конкурент AMD е увеличил дела си с 2,3% – от 10,5% на 12,8%.
AMD губеше пазарен дял в полза на Intel в три последователни тримесечия на 2008 година. Обратът през Q1″09 е станал възможен, благодарение на добрите резултати на AMD във всички сегменти на пазара и особено при процесорите за ноутбуци, коментират анализаторите.
Като цяло, пазарът на процесори е претърпял сериозен удар от икономическата криза. Приходите в сектора за първото тримесечие са намалели с 20,6% – от 8,6 до 6,9 милиарда долара, според данните на iSuppli.
През миналата година Intel увеличи своя дял, благодарение на процесорите Atom, които намериха широко приложение в нетбуците. Компанията пожъна успехи и при процесорите за сървъри, десктопи и ноутбуци.
Макар и да бележи ръст в пазарния си дял през Q1″09, AMD се сблъска, както и Intel, с намаляващи приходи, поради икономическата криза.
Неблагоприятните фактори ще продължат да оказват своето влияние върху индустрията през цялата 2009 година. iSupply очаква пазарът на процесори да генерира 28,6 милиарда долара, което е с 15,8% по-малко от миналата година.

Коментар