NEVEQ инвестира още $12 милиона в хай-тек компании

Фондът NEVEQ, базиран в София, приключи успешно увеличението на акционерния си капитал до 28 млн. евро, обяви инвестиции в четири нови проекта и консолидиране на позициите си в две от компаниите в портфейла си.
Отчитайки стабилност и ръст на фирмите в портфейла си и значително увеличение на стойността на активите, NEVEQ взе решение за допълнителни вложения от общо 5 млн. щатски долара в две от фирмите си – FinAnalytica и Lessno, както и за инвестиции от над 7 млн. щ.д. в общо 4 нови компании – две в Югоизточна Европа и две в Западна Европа.
Две от тях са действащи компании в сферата на медиите и телекомуникациите, а другите са новосъздадени дружества, предоставящи информационни услуги.
Подробности за четирите нови инвестиции на NEVEQ ще бъдат обявени след приключване на второто финансово тримесечие на 2009 г., с оглед правилата за отчетност на фонда.
FinAnalytica – доставчик на софтуер за цялостна оценка и оптимизация на инвестиционния риск на фондове и банки, усвои допълнителни 3 млн. щ. д. за усъвършенстване на аналитичното решение и налагането му на нови пазари.
Търсенето и ефективността на продукта на FinAnalytica в условията на финансова криза доведе до значимо увеличение на търговските екипи на компанията в Ню Йорк и Лондон и до привличане на ключови мениджъри от световен калибър в тези офиси, съобщиха от фонда.
NEVEQ взе решение да инвестира още близо 2 млн. щ. д. в развитие на портала за туристически услуги – Lessno, за да адресира възможностите за развитие на компанията чрез високоефективни модели за резервации и закупуване на туристически услуги. Средствата ще бъдат използвани основно за налагане на нови услуги на международните пазари.
С тази нова инвестиция в Lessno и технологичното подразделение EZsearch, NEVEQ се ангажира изцяло с бъдещото развитие и управление на компанията като собственик на мажоритарен дял, посочиха от фонда.
Настоящото ръководство на компанията бе сменено с оглед на нуждата от доказани мениджъри със световен опит в развитието на услуги за туристическия бранш, които да управляват бизнеса при новите пазарни условия и увеличен капитал.

Коментар