Задава се мощна неттоп вълна

Най-големият производител на монитори в света, компанията TPV Technology, планира да залее пазара с неттоп компютри от типа моноблок. Машините ще са оптимизирани за работа в интернет, съобщи Ройтерс.
TPV ще се опита да повтори успеха на нетбуците, само че на пазара за десктоп компютри, като предложи евтина и компактна алтернатива на сегашните РС.
Компанията търси нова ниша, за да компенсира намалелите приходи от бизнеса с монитори, който става все по-труден, поради навлизането на мобилните компютри.
TPV ще може сравнително лесно да усвои производството на новия продукт. Компанията ще трябва да добави неголям компютърен блок вътре в своите монитори.
Очаква се ключово предимство на неттопите да бъде тяхната цена. TPV планира да продава тези машини по 400-600 долара, докато един епълски моноблок iMac струва над $1000. В перспектива TPV ще свали цената до $300.
Засега не е известно кой ще произвежда компютрите за моноблок системите на TPV. Първите модели с 20-инчов екран се очакват на пазара през третото тримесечие.
TPV има 27,4% дял от световния пазар на монитори, следвана от Innolux Display с 21,2% и Samsung Electronics с 15,6%, по данни за първото тримечесие на настоящата година.

Коментар