Symantec и McAfee глобени за нечестна практика

Две от най-големите компании за сигурност, Symantec и McAfee, получиха глоби по 375 хиляди долара за нечестна практика. Те признаха пред съда в щата Ню Йорк вината си, че автоматично са прихващали суми от платежни карти на свои клиенти.
Традиционно, антивирусните компании предлагат защита на компютрите от кибер атаки за определен период, най-често една година. След изтичане на абонаментния срок, потребителите трябва или да платят за следващия период, или да се откажат от услугата.
Symantec и McAfee обаче по подразбиране са удължавали абонамента на своите клиенти, теглейки пари от картите им.
Разследването е установило, че двете компании не са положили достатъчно усилия, за да осведомят клиентите за автоматичното подновяване на антивирусната услуга. Информацията за това е била публикувана на края на дълга уеб страница, с малък шрифт в лицензното споразумение.
Освен това клиентите са били затруднени да се откажат от удължения срок на услугата и да си възстановят автоматично отнетите им пари от картите.
В допълнение към глобите, Symantec и McAfee са заставени от съда да внесат редица промени в своята работа. В частност, програмите за автоматично удължаване на абонамента трябва да бъдат много ясно посочени в лицензионното споразумение, а процедурите за отказ от тях да са по-облекчени и прозрачни.
Двете компании ще трябва също така да уведомяват по електронна поща потребителите преди и след подновяване на техните абонаменти за антивирусна защита, както и да им осигурят възможност да си върнат автоматично прихванатите пари в рамките на 60 дни.

Коментар