Съвети за подготовка на вашия онлайн магазин за Черния Петък от VPS.BG

Стабилната работа на онлайн магазина зависи от предварителната подготовка за Black Friday

Вие сте собственик на електронен магазин и сте подготвили голяма маркетингова кампания за Черния Петък? Притеснявате се дали онлайн магазинът ще издържи на голямото натоварване и трафик? Търсите начини за оптимизация на сайта си?

Отговори на тези въпроси дадоха специалистите от VPS.BG с няколко съвети за по-стабилен и по-бърз сайт.

Тазгодишният Черен Петък няма да бъде като предишните – очаква се огромно увеличение на онлайн продажбите, поради дълготрайната пандемия, която по някакъв начин ограничава всеки от нас да пазарува офлайн.

Всеки собственик на онлайн магазин, който ще се включи в събитието с отстъпки, иска да се подсигури, че рекламите няма да са напразно, особено водещи към неработещ или бавен сайт.

Първото нещо, към което трябва да насочим вниманието си, е самият сайт като софтуерно приложение. Едно от най-важните неща по време на това събитие, а и не само, е скоростта на зареждане. Проучванията сочат, че оптималното време за зареждане на вашия електронен магазин е 2 секунди. При голямо забавяне, например 5 секунди, голяма част от посетителите отпадат. Но как може да подсигурите бързина на отваряне своя онлайн магазин?

Как да оптимизираме сайта си?

Ето няколко съвета с всички най-важни елементи, които трябва да бъдат проверени и променени при нужда:

Инсталиран и активиран кеширащ модул. Кеш механизмите са от изключителна важност, защото елиминират нуждата от изпълнение на идентичен код при всяко посещение и така съдържанието се показва по-бързо, а използваните от сайта ресурси са драстично намалени.

Актуализирани модули/CMS. Направете проверка дали всички модули и самия CMS са обновени.

Изключете ненужната функционалност. Деактивирайте всички плъгини/модули, които намирате за не толкова важни за този ден. Например много електронни магазини изключват филтрите си за продуктите или ги свеждат до минимум. Така се намалява „тежестта” на сайта.

Не затрупвайте страницата си от гледна точка на дизайн и използван JavaScript. Създайте изчистена визия на сайта си за събитието. Използването на много JS на страницата Ви ще доведе до по-бавното ѝ зареждане.

Консултирайте се с програмист. Опитен уеб разработчик може да направи анализ на сайта, неговия код и плъгини и при нужда да направи подобрения, които ще го забързат.

Когато сте направили всичко възможно сайтът да е максимално оптимизиран и бърз, обърнете внимание и на хостинга, на който се намира той. Важно е да имате надеждна услуга, тъй като колкото и да е бърз сайта, ако сървърът бави или дори „падне”, това ще е катастрофа за вашата маркетингова кампания и продажби.

От VPS.BG препоръчват да се консултирате с експерт и предварително да обсъдите своя план с хостинг доставчика си, тъй като съществуват различни индивидуални решения за нуждите на всеки уникален сайт.

Подгответе хостинга си

Ето няколко общи съвета:

Направете ъпгрейд на хостинг плана. По-добре да направите предварително ъпгрейд на хостинг акаунта или сървъра, за да сте сигурни, че ще има достатъчно ресурси. Тази промяна може да е временна, ако хостинг доставчикът дава такава възможност.

Мигрирайте на виртуален сървър (VPS), ако сте на споделен хостинг. При споделения хостинг в рамките на физическия сървър се хостват стотици хостинг акаунти и често хиляди сайтове, което особено при Черен Петък води до риск от забавяния, тъй като и други онлайн магазини ще са натоварени. Използвайки виртуален сървър ще имате на разположение повече системни ресурси, които не са споделени с други клиенти. VPS.BG са едни от малкото в България, които предлагат VPS с новите AMD EPYC процесори и бързи SSD.

Алтернативата: Облачен споделен хостинг. Ако бюджетът не позволява виртуален сървър или нямате необходимите технически познания, то използването на облачен споделен хостинг е добро компромисно решение. Той е от по-висок клас и предоставя повече сървърни ресурси спрямо традиционния споделен хостинг, в същото време е удобно и лесно за управление с контролния панел cPanel. VPS.BG предлагат такава хостинг услуга, като тя е внимателно оптимизирана за WordPress и други CMS платформи, благодарение на технологии като Litespeed, LSCache и защита от ботове Imunify360.

Нает сървър. Когато онлайн магазинът е голям и има много трафик, на помощ идват наетите сървъри и VDS хостинга, на които разполагате с гарантирани физически сървърни ресурси.

След като сте готови с всички промени по Вашия сайт/инфраструктура, съветът на специалистите е да тествате Вашия сайт. Това можете да направите с инструменти, които ще симулират посещения към сайта Ви. Пример за такъв инструмент е BlazeMeter.

Заключение

Не оставяйте техническата част на Черния Петък за последния момент, тъй като голяма част от нещата, необходими за стабилната и бърза работа на вашия онлайн магазин, зависят от добра предварителна подготовка и планиране. Така ще може да се концентрирате върху обслужването на клиентите и наплива на продажбите в самия ден.