Създават роботи за следeне на конкретен човек

Нов алгоритъм позволява на роботите да идентифицират и проследяват конкретен човек
(снимка: CC0 Public Domain)

С необичаен проект се занимават учени от университета Монаш и Университета на Британска Колумбия. Те разработват специални роботи, които могат да идентифицират и проследяват конкретни хора, за да… им помогнат.

Роботите не са атакуващи, а напротив – предназначени са да помагат на жителите на старчески домове, както и на пациенти в лечебни заведения. Основното постижение на учените е създадената от тях изчислителна система, с помощта на която роботите са в състояние както да идентифицират, така и да проследят човек.

„Нашият алгоритъм е в състояние да се справи с различни визуални проблеми като лошо или променливо осветление, временна загуба на целта. Това е често срещано в реални ситуации и създава голям проблем за роботите”, казват учените. Описание на тяхната разработка е публикувано в arXiv на Университета Корнел.

Следването на конкретен човек е желана или дори необходима функция на обслужващите роботи в много приложения за сътрудничество между хората и машините. Повечето съществуващи роботи са способни да следват хора, без да ги идентифицират.

Новата технология позволява проследяване на конкретно лице. Изпитанията, в сравнение с алтернативни подходи, показват, че новият метод постига по-добри резултати при проследяване и идентифициране на хора, както и подобрена производителност на робота при следване на целта.

Коментар