Windows 7 излиза без браузър в Европа

Инсталационният пакет на Windows 7, който ще се разпространява в Европа от октомври, няма да съдържа вграден браузър Internet Explorer, съобщиха различни източници, позовавайки се на изявление от Microsoft.

С това си решение, компанията ще се предпази от евентуални санкции, в случай, че други разработчици на браузъри заведат искове срещу нея.

Миналата година Opera Software, разработчик на едноименния браузър, се оплака на Европейската комисия, че Microsoft използва непазарни подходи при разпространение на своя Internet Explorer заедно с операционната система Windows.

По-късно към Opera се присъедини и Mozilla, разработчик на втория по популярност браузър Firefox.

Microsoft, от своя страна, не смята да задържа пускането на Windows 7 в Европа, в изчакване казусът да бъде решен. Компанията ще стартира продажбите на новата ОС в обявения срок – 22 октомври, но ще отдели Internet Explorer от инсталационния пакет.

Производителите на компютри ще имат възможност да инсталират на новите конфигурации IE, друг браузър или няколко браузъра, съобщи Pocket-lint.com. Тези, които предпочетат IE, ще получат Internet Explorer 8 Pack, за да инсталират браузъра към операционната система и да дадат завършено решение на потребителя.

В случай, че производителят не инсталира браузър, то потребителите ще трябва сами да се справят със задачата. Microsoft е предвидила CD-та и FTP достъп за подобни ситуации, тъй като потребителите няма да имат директен достъп до сайта на IE или друг продукт през своята “безбраузърна” операционна система.

по темата: „Windows 7 излиза без браузър в Европа”

добавете коментар...

  1. Един Луд

    Че сега какво пречи потребителите да използват IE, за да си инсталират Firefox-a например?!? Що за простотии почнаха да изискват от Майкрософт тия… опери, оперети… ами като не могат да привлекат потребителя сам да си инсталира Операта накъде са тръгнали? На мен ми харесва файърфокса и IE ми помогна да го сваля. Дай на всички да им е гадно сега 🙂

  2. Коста

    Представете си новият Windows 7 без програма за достъп до Интернет…. Инсталира си го лелята от петия етаж и иска да влезе в Интернет, за да прочете технологичните новини в technews.bg Мммм даа, ама не! Нема браузър… А кат го нема – няма как да влезе в Интернет, че да си свали IE или който и да е друг браузър. Аз съм почитател на Chrome, но не си представям как обикновените потребители ще преодолеят липсата на бразузър след една чиста ОС интслатация. ЕС ще затрудни безкрайно много европейските потребители с тези безумни искания. Не всички хора имат флашки и достъп до Интернет от друго място, че да свалят от там това което им трябва. Някои пък си купуват компютър за първи път и това положение съвсем ще ги стресне. Всяка OS си има браузър… Повечето линукси може би са с Firefox, Apple предлага Safari…. Нормално е Microsoft да предлага собствения си бразузър, а не чужди. Кунева, остави чичо Гейтс и потребителите на мира!

  3. Супер

    Не е идиотизъм. Сваляш си призволен браузър на работата, качваш го на флашка и си го инсталираш вкъщи. Далеч по-добре отколкото волю-неволю да плащаш all inclisive на Микрософт.

  4. ????

    И как ще се изтегли ФФ или Опера, ако няма никакъв прединсталиран браузер? Ще ходя до интернет кафе или до съседа да го свалям и после да го инсталирам при мен … а бе идиотизъм от всякъде

  5. TechNews.bg

    Операта е доста по-бъгава и от еъплоръра, и двата траш.

Коментар