Пазарът на лаптопи пострада от нетбуците

Високата популярност на нетбуците се отрази негативно на бизнеса с лаптопи като цяло. Продажбите на нетбуци растат, а при ноутбуците се наблюдава спад, по данни на IDC.
През първото тримесечие са продадени 5,7 милиона нетбуци, което превишава първоначалните прогнози. В същото време броят на продадените ноутбуци е намалял с 3,1 млн. броя, в сравнение със същия период на миналата година.
В стойностно изражение, бизнесът с нетбуци е донесъл 2,2 млрд. долара, а приходите от лаптопи са намалели с 8,4 млрд. долара.
Спадът в продажбите е по-малък от очакваното, благодарение на ръста в края на тримесечието. Ключовите показатели на пазара обаче не дават особени поводи за оптимизъм.
Надеждите на производителите се свързват с по-високите цени на ултратънките лаптопи. Те се базират на платформите Intel CULV и AMD Congo, като се очаква влиянието им да се усети пред есента.
Като цяло обемът на продажбите на персонални компютри през първото тримесечие бележи спад с 6,8%. Това е с 1,4% по-малко от прогнозите, но все пак най-големият спад от 2001 година насам.

Коментар