Притокът на външен капитал запази нивото си в Европа

През миналата година страните в Европа са получили 3718 инвестиционни проекта, което е с 6 повече, отколкото през 2007-а, по данни от мониторинга на европейските инвестиции, който се провежда от Oxford Intelligence.
Икономическата криза обаче е повлияла сериозно на заетостта в проектите с чуждестранни инвестиции, като броят на работните места е намалял с 16% до 148 333 души.
Великобритания запазва своята лидерска позиция на най-привлекателна страна за преки външни инвестиции. През 2008-а тя е получила 686 проекта, което е с 4% по-малко от предходната година.
Франция, Германия и Испания, които от 1997 година се считат за най-важни страни в привличането на външни инвестиции, също са запазили своите позиции.
Положителни и относително стабилни тенденции се наблюдават в Германия, Швейцария, Швеция, Италия и Ирландия.
Особено впечатляващ е ръстът от 28% в Германия. Анализаторите отдават резултата на новото регионално управление на източно-европейския пазар и пазара в Германия, както и на нарасналото търсене на бизнес услуги и софтуер от промишлеността.
Главните реципиенти на преки чуждестранни инвестиции в Европа почти не са се променили, въпреки усложнената икономическа ситуация.

Коментар