Nokia 2.4 – базов смартфон за общуване и развлечение

Nokia 2.4 сякаш отговаря напълно на нуждите на масовия потребител на смартфони
(снимки: Мария Малцева/TechNews.bg)

Семпъл дизайн, лекота, изчистен интерфейс, дълготрайна батерия и пръстов сензор за сигурност – Nokia 2.4 е за всички, които търсят максимално удобство и лесен за използване смартфон за връзка с близки, познати и колеги, както и за обичайните занимания в интернет, за музика, снимки и видео.

Моделът 2.4 може да е подходящ за деца, за по-възрастни – които все пак не са толкова скарани с технологиите, че да търсят само „телефон с копчета” – и за онези, които вече са разбрали, че базовите функции на съвременния смартфон вече са напълно достатъчни за пълноценни комуникации и развлечения.

Дизайн и дисплей

На вид дизайнът на Nokia 2.4 е умерен. Устройството е обвито в поликарбонатен материал, изглеждайки приятно, без лъскавина и претенциозност.

Двойната камера е разположена на задния панел и има два сензора – 13-мегаикселов и 2-мегапикселов, заедно със светкавица.

6,5-инчовият екран разполага с обичайния IPS LCD панел с разделителна способност 720×1600 пиксела, а рамките по краищата изглеждат масивни и стабилни.

Интерфейс и памет

Потребителският интерфейс разчита на изчистен Android. В него няма допълнителни приложения и „екстри”, които да раздуват интерфейса и да „изяждат” паметта на устройството. Налично е всичко базово, което човек би очаквал от телефона си – всичко за обаждания и обмен на съобщения, браузване и гледане на видео, навигация и управление на устройството.

Тук е мястото да отбележим, че и този модел, макар да е базов, има физически бутон за извикване на Google Assistant. Разположен е на лявата страна на устройството. Похвално е, че производителят – HMD Global – е преценил да вгради възможностите на изкуствения интелект дори в най-ниския клас на своята продуктова палитра, превръщайки го в нещо стандартно за „ало”-то. Подобна стъпка може да изиграе решаваща роля в бъдещото развитие на смартфоните и да се окаже трамплин към една от най-значимите промени в смартфоните от тяхното създаване досега.

Що се касае до изчислителните възможности, 12-нанометровият чипсет Mediatek Helio P22 осигурява добра производителност. Човек може спокойно да прави видеозапис с резолюция 1080p, да върши ефективно ежедневните си задачи, да сърфира в интернет, да гледа видео.

По отношение на паметта са налични два варианта на Nokia 2.4: с 2GB RAM и 32GB постоянна памет и с 4GB RAM и 64GB сторидж. В допълнение, можете да добавите повече място за съхранение чрез специалния слот за microSD карти.

Камера

Стандартната камера няма да замести качествения фотоапарат за онези, които искат да направят впечатляващи и артистични снимки, но при дневна светлина се справя доста добре и като статични кадри, и като видео. Напълно достатъчна е да се запечатат любими моменти от разходка или празненство, както и важни документи.

Ето как изглеждат снимките, направени с фотоапарат (вляво) и с камерата на Nokia 2.4 (вдясно):

Двойната камера с 13MP+2MP сензори е съчетана с 5MP предна селфи-камера, която се слива в екрана под формата на „надвиснала капка” от горната рамка.

Батерия и зареждане

Nokia 2.4 се захранва от Li-Po 4500 mAh батерия, която се зарежда чрез микро-USB порт и използва стандартно зарядно устройство за захранване на телефона. При разумно използване телефонът може да изкара два дена с едно зареждане – нещо, за което много други смартфони все още могат само да „завиждат”.

Сигурност

Както повечето модели на Nokia, и този има сензор за пръстов отпечатък, разположен на гърба – точно под камерата. Подобен подход е в унисон с идеята за семпъл, изчистен, надежден и сигурен телефон – както концепцията за „чист Android”, така и функцията за биометрично отключване дават достатъчно гаранции, че данните на потребителя няма да пострадат (освен ако не е извънредно небрежен).

Nokia 2.4 – ключови предимства:

  • Семпъл дизайн с издължен, комфортен екран;
  • Чист Android;
  • Минималистичен интерфейс;
  • Добро качество на снимките при налична добра околна осветеност;
  • Бутон за Google Assistant;
  • Дълготрайна батерия.

Наличност и цена

Nokia 2.4 се предлага на българския пазар в големите супермаркети, при по-малки търговци и от мобилните оператори. Моделът е достъпен за покупки на цени от 225-230 лв. (с включен ДДС) за конфигурация с 2GB/32GB. Гаранцията на смартфона е 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Nokia 2.4 – базов смартфон за общуване и развлечение”

добавете коментар...

  1. Мар

    Купих си Nokia 2.1 при преподписване в Теленор с намерението да го държа като резервен. Работеше много бавно, докато след поредния си месечен ъпдейт се инсталира Андроид 10. Тогава просто спря…
    Всяко натискане на екрана отнемаше по минимум минута за реакция. При обаждане даже не можех да отговоря. За мен този телефон стана неизползваем.
    При отваряне на задния капак за батерията на чист руски език пише че е сделано в Китае 🙁
    Едно време Nokia беше институция, а сега е китайски скрап.

  2. Вихроний Попнеделев

    Наскоро Nokia 2.4 купих аз,
    за малко да изпадна във екстаз,
    но не заради заради интерфейса му изчистен
    от които пиша тоз текст необмислен

    Дизайнът му навярно е умерен
    но той е мой приятел верен
    навсякъде ме следва де що мина
    през тази толкоз зла година

    И с него ден и нощ не се разделям
    с най-близките си топлина споделям
    ала все още липсва му една магия
    дали ще се обади пак Мария?!

Коментар