БОРИКА намалява цената на е-подписа за лица с увреждания

Квалифицираният електронен подпис е огромно улеснение, особено в условия на пандемия
(снимка: CCO Public Domain)

Нова, по-ниска цена за Квалифициран електронен подпис (КЕП) за лица с трайни увреждания обяви доставчикът на удостоверителни услуги БОРИКА АД. Пакетът включва смарт карта, четец и подпис с валидност 3 години и е на цена от 21 лева с ДДС.

Преференциалните ценови условия влизат в сила от днес, 1 декември 2020 г. За да се възползват от тях, хората с трайни увреждания трябва да предоставят експертно решение от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК), без значение от процента на неработоспособност.

Настоящите клиенти на услугата Квалифициран електронен подпис, които имат доказана трайна неработоспособност, могат да преиздадат подписа си върху съществуващия им носител (карта) за срок от 3 години на стойност 5,40 лв. с ДДС.

Родителите на деца под 18-годишна възраст също могат да се възползват от предложението, като за целта, освен решение на ТЕЛК, е нужно да носят със себе си и акта за раждане на детето.

От 15 октомври функционира електронна информационна система за контрол на медицинската експертиза. Системата обслужва цялостния процес по освидетелстване/преосвидетелстване пред органите на медицинската експертиза, като гарантира проследимост и контрол на процесите по подаване и обработка на документите на гражданите. В реално време  може да бъде проследен напредъкът по обработката на документите, а достъпът до системата е посредством електронен подпис.

Квалифицираният електронен подпис има силата на саморъчно положен подпис. С него могат да се подписват и подават електронни документи до различни административни служби, както и в системите за онлайн банкиране на повечето търговски банки в страната.

Като продължение на стандартния електронен подпис и със същата правна сила е и т.нар. Облачен електронен подпис. При него няма необходимост от карта и четец, а единственото условие е наличието на мобилен телефон с достъп до интернет.

Клиентите на БОРИКА, които вече притежават Квалифициран електронен подпис B-Trust, издаден на смарт-карта, могат с няколко стъпки в електронния магазин да си издадат и облачен подпис, напълно безплатно.

Коментари по темата: „БОРИКА намалява цената на е-подписа за лица с увреждания”

добавете коментар...

  1. Бай Х

    Всеки естонски гражданин получава електронен подпис заедно с личната карта и така от поне 10-15 години. Подмяната на дакументите се поръчва по интернет дори от чужбина. Новите документи се получават по пощата. Това не е научна фантастика, въпреки че звучи така от гледната точка на средния българин. Приятно чакане ви желая следващия път като отидете да сменяте шофьорската книжка или да регистрирате колата! На мен последния път ми отне съответно 5 и 8 часа.

Коментар