Хора с увреждания изготвят 100 000 маски дневно

Кооперациите на хора с увреждания насочиха производството си към  предпазни маски
(снимка: Георги Палейков)

Държавни, общински и частни предприятия проявяват солидарност с едни от най-уязвимите групи в обществото –  хората с увреждания, като им възлагат поръчки за производство на предпазни маски и защитни облекла във време, в което пандемията Covid-19 поставя икономически трудности за цялата нация.

17 трудово-производителни кооперации на хора с увреждания от страната поемат подадената ръка, преориентирайки производството си в рамките на няколко дни, съобщиха от Българската стопанска камара и Кооперативен клъстер България.

С организационната помощ на Националният съюз на трудово-производителните кооперации (член на БСК), шивашки кооперации от София, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Шумен и други градове успяват да достигнат 100 000 бройки общ дневен капацитет с възможност за увеличаване на производителността.

За да подкрепят на свой ред местното производство, специализираните предприятия на хора с увреждания закупуват материали само от български текстилни производители.

100 000 бройки общ дневен капацитет достигат шивашките кооперации в страната
(снимка: Георги Палейков)

„Считаме, че именно такива синергични решения, целящи едновременно стимулиране на българското производство на материали, насърчаване на потреблението на произведените продукти на вътрешния пазар и грижа за най-уязвимите групи на обществото, не само ще помогнат заедно да преодолеем кризата, но и ще се превърнат в устойчиво работещи примери на социално предприемачество”, заяви Стилиян Баласопулов, председател на НС на ТПК.

Освен че са се доверили за доставката на платове на българските си колеги производители, кооперациите са подбрали висококачествени материали, които са изцяло рециклируеми и щадящи природата, уточниха от организацията.

Коментар