Xerox се отказа от опитите да купи HP Inc.

Коронавирусът сложи край на амбициите на Xerox да придобие конкурента HP Inc.
(снимка: Xerox)

Американският производител на печатащи устройства Xerox напълно се отказа от опитите да придобие HP Inc. – водещ производител на компютри и принтери. Причината за това решение е пандемията от коронавирус, става ясно от официално изявление.

Световната криза в здравеопазването, макроикономическите и пазарни сътресения, причинени от COVID-19, създадоха ситуация, която възпрепятства опитите на Xerox да придобие HP Inc. „Приоритет за нас са здравето, безопасността и благополучието на нашите служители, клиенти и партньори, както и по-широката реакция на пандемията”, казват от Xerox.

Освен това компанията се отказва от плановете си да номинира свои представители в борда на директорите на HP Inc. С подобен подход Xerox се надяваше да осъществи т.нар. „враждебно поглъщане”, след като офертата й бе отхвърлена от борда на HP.

В отговор на изявлението на Xerox, HP Inc. изрази готовността си да продължи да действа в интерес на своите акционери и обяви, че компанията има силни пазарни позиции и средства, които й позволяват да оцелее в тези трудни времена. В същото време HP Inc. допуска проучване на стратегически варианти в бъдеще, включително възможности за сливане.

Уол Стрийт Джърнъл твърди, че ръководството на HP Inc. е отказала три пъти предложенията за сделка на Xerox. Отказът се обяснява с факта, че сливането може да отслаби позициите на HP и следователно „не подлежи на договаряне”.

За да блокира опита на Xerox да поеме контрола върху HP чрез изкупуване на нейни ценни книжа на фондовия пазар, ръководството на компанията реши да изкупи обратно акции в размер на 15 милиарда долара.

Първоначално Xerox предложи сделка на HP Inc. за 32 милиарда долара, а по-късно покачи офертата си до 35 милиарда. При поредното отхвърляне на предложението, Xerox заплаши с „враждебно поглъщане и започна да комуникира директно с акционерите на HP Inc. в опит да ги убеди в изгодата от сливането на двете компании.

Коментар