Дават безплатен квантов ресурс в борбата срещу Covid-19

Квантовите ресурси на D-Wave вече са достъпни за всички ангажирани в борбата с Covid-19
(снимка: D-Wave Systems)

Лидер в квантовите компютри се включи активно в борбата срещу Covid-19. Всички организации, които разработват анти-коронавирус решения, получават безплатен достъп до квантовите системи на D-Wave Systems чрез облачната услуга Leap.

Инициативата подкрепят и редица други компании и научни организации, партньори на D-Wave, които ще осигурят достъп до екипи от специалисти, способни да работят с квантови компютри и да формулират проблемите по подходящ начин.

Всеки, който се бори срещу Covid-19 в 35 страни от Северна Америка, Европа и Азия, където e достъпна облачната услуга Leap, включително държавни и частни структури, може да получи достъп до квантовите компютри на D-Wave.

Наскоро стартиралата услуга Leap 2 се предлага принципно на комерсиална основа. Тя предоставя достъп до хибридно решение, което включва както квантови, така и традиционни изчислителни ресурси.

Според D-Wave, хибридният подход може да бъде добър за решаване на някои от сложните проблеми, свързани с Covid-19, включително анализ на нови методи за диагностика, моделиране на разпространението на вируса, оптимизиране на логистиката в болниците, разпределение на доставките, определяне на фармацевтични комбинации и др.

Коментар