БОРИКА осигури ортодонтско лечение на деца с увреждания

Дентална клиника извършва безвъзмездно посещенията и прегледите на децата
(снимка: БОРИКА)

БОРИКА АД реши да поеме диагностиката и пълното ортодонтско лечение на 20 деца и младежи, настанени в Комплекса за социални услуги за деца с увреждания в град Роман, съобщиха от компанията, която осигурява технологичната инфраструктура на платежната индустрия в България.

Децата са на възраст между 9 и 19 години, като голяма част от тях са с вродени или придобити лицево-челюстни малформации. Това води със себе си редица проблеми, които пречат на нормалния им живот и развитие.

„Ортодонтското лечение е продължителен и скъп процес и сме благодарни на БОРИКА, че ни подадоха ръка в този така значим здравно-социален проект”, сподели Недка Младенова, изпълнителен директор на национален фонд „Свети Никола” – неправителствена хуманитарна организация, която вече повече от 20 години подпомага деца, лишени от родителски грижи, и възрастни с умствени и физически увреждания.

„За този тип лечение е важно да започне навреме, за да се обхванат т.нар. етапи на ранно-смесено и късно-смесено съзъбие”, допълни Младенова.

Партньор в проекта е и Дентална клиника „Димана Дент”, в лицето на доктор Вергил Боянов, който безвъзмездно извършва посещенията и прегледите на децата. Към момента са направени всички първични прегледи и консултации, снети са отливки на 20-те пациента. Следва изработката на функционални апарати, тип шини и брекети, продължаване и проследяване на лечението от денталния екип.

„Още при запознаването със здравно-социалния проект на НФ „Свети Никола” нямахме никакви колебания, че искаме да подкрепим точно него. За жалост, тези деца имат нужда преди всичко от физическо лечение и справяне с уврежданията си”, споделя Елена Тошева, ръководител „Маркетинг и комуникации” в БОРИКА.

„Имаме желание да продължим в същата посока и заедно с Фонда да помогнем на повече деца”, допълни тя. Амбицията на неправителствената организация е да включи в проекта повече деца от страната за ортодонтско лечение и да го разшири с офталмологично лечение.

Коментар