Стандартизация ще отпуши пазара на е-книги

Едни от най-големите производители на "електронна хартия" обявиха инициатива за стандартизация в сектора. Това стана на изложението Display Taiwan 2009, проведено миналата седмица в Тайпе.
Според представители на индустрията, стандартизацията на платформите от типа "e-paper" ще увеличи значително популярността на подобен род устройства.
Ще отпадне един от основните проблеми в момента – разработчиците на приложения и съдържание да пренаписват едни и същи продукти за различни платформи.
Анализаторите очакват висок ръст на пазара за електронна хартия. Освен в четците на е-книги и е-вестници, технологията ще намери приложение и в нов тип устройства от рода на интелигентни USB дискове, както и в мобилни телефони.
В следващите години ще навлезе ново поколение електронни книги с цветни дисплеи. Компанията SiPix, например, ще пусне през 2010 година е-книга с цветна подсветка, а по-късно и пълноцветно решение.
Най-активни на пазара в момента са две тайвански компании. Първата от тях, Prime View International (PVI), обяви наскоро решението си да погълне E Ink – пионер в технологиите за е-книги. Във втората компания, SiPix, най-голям дял има AU Optronics (AUO), която обяви инициативата за стандратизация.

Коментар