Дават пет години живот на закона на Мур

Законът на Мур може да продължи да действа само в лабораториите, но не и в икономическия модел на индустрията. Високата цена на оборудването за производство на полупроводници прави бъдещия прогрес твърде скъп за промишлени обеми, според анализатори от iSuppli.

Законът на Мур гласи, че броят на транзисторите в една интегрална схема се удвоява на всеки две години. В последните 8 години технологичните процеси, използвани за производство на полупроводници, продължиха да слизат по нанометровата скала, поддържайки актуален закона на Мур.

Ограничението на технологиите за полупроводниково производство ще бъде достигнато, когато индустрията премине от 20 към 18-нанометров технопроцес. Тогава ще се окаже, че производството на промишени обеми с толкова малки полупроводници е твърде скъпо, твърди iSuppli.

Анализаторите очакват законът на Мур да престане на действа в индустрията на полупроводниците през 2014 година.

Гордън Мур, скромният милиардер и съосновател на Intel, заяви наскоро, че краят на технологичния максимум, носещ неговото име, наближава и може би ще дойде след около 10-ина години.

Счита се, че в следващото десетилетие Intel ще съумее да премине към 10-нанометров технологичен процес. “Със закона на Мур винаги имаме план за десет години напред. Какво ще правим след границата от 10 нанометра обаче не ни е известно”, казва технологичният директор на Intel – Пат Гелсингер.

Коментар