LG на път да изпревари Whirlpool при битовата техника

LG се очертава като най-големият производител на битова техника тази година
(снимка: LG)

Тази година се очаква LG Electronics да отнеме от Whirlpool титлата на най-голям производител на битова техника по показателя приходи. Оборотът на LG в сегмента ще надхвърли 20 млрд. долара, а оперативната печалба – 2 млрд. долара, според корейското издание „Pulse от Maeil Business News Korea”.

Приходите на подразделението „Home Appliance & Air Solution” (H&A) на LG, което отговаря за битовите уреди и климатичните системи, са нараснали с 15,5% през третото тримесечие на 2020 г. до 5,18 млрд. долара. В същото време оперативната печалба на подразделението е рекордна и възлиза на 565,2 млн. долара.

Пазарните наблюдатели очакват приходите и оперативната печалба на H&A да се увеличат съответно с 11,8% и 107% през последното тримесечие (на годишна база), достигайки 232,8 млн. долара и 4,7 млрд. долара. В резултат на това годишната оперативна печалба на LG в сегмента ще  възлезе на 2,1 млрд. долара при приходи от 20 млрд. долара – това са най-високите нива сред всички производители.

Обикновено LG отстъпва на американския производител Whirlpool, който през последното тримесечие на годината значително увеличава продажбите на битова техника, благодарение на промоциите за Черния петък. Така например, през 2019 г. Whirlpool надмина LG по годишни продажби с резултат от 21,6 млрд. долара срещу 19,7 млрд. долара за южнокорейския доставчик.

Анализаторите на пазара обаче смятат, че LG ще излезе победител през 2020 г., благодарение на търсенето на луксозни домакински уреди, което бележи ръст тази година, тъй като хората са принудени да останат вкъщи по време на пандемията COVID-19.

Коментар