Индия строи най-големия ВЕИ парк в света

Индия си поставя много амбициозни цели във възобновяемата енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия започна реализацията на проект за изграждане на най-големия парк за възобновяема енергия в света. Той ще бъде построен в Гуджарат на площ от 72 600 хектара – почти колкото площта на Сингапур, съобщи Франс прес.

Когато бъде завършен, ВЕИ паркът в Индия ще генерира 30 гигавата електроенергия както от вятърни турбини, така и от слънчеви панели, като по този начин ще намали емисиите на въглероден диоксид на страната с до 50 милиона тона годишно.

Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че „възобновяемият хибриден парк ще бъде най-големият в света”, а капацитетът му ще надвиши този на най-голямата слънчева ферма на планетата, която също се намира в Индия. Гигантският соларен парк Bhadla Solar Park произвежда 2245 гигавата.

Енергийните приоритети на държавите се променят бързо в исторически план. В началото на миналия век въглищата бяха „кралят” на сектора, а сега всички страни по света се борят за рекорди в областта на възобновяемите енергийни източници.

Индия не е единствената страна, която планира да реализира толкова голям проект. Австралия има подобни амбиции, като в момента планира да изгради нова най-голяма слънчева ферма, която се очаква да произвежда 10 гигавата енергия. Но тя все пак ще отстъпва на индийската инсталация с няколко типа възобновяеми енергийни източници.

Индия си е поставила амбициозни цели, които планира да постигне в много кратки срокове, отбелязва Франс прес. Правителството планира да пусне ВЕИ мощности за 175 гигавата до 2022 г. и 450 гигавата до 2030 г.

Коментар