Патент изстрелва Касперски на нова икономическа орбита


Антивирусната компания Лаборатория Касперски получи важен патент в САЩ, който ще я изстреля на нова икономическа орбита. Технологията за защита, използвана и сега в някои от продуктите на разработчика, отстранява последствията от инфектиране чрез автоматично генерирани скриптове.

Получаването на патента е не толкова технологичен успех, колкото стъпка напред от гледна точка на бизнеса на компанията. Патентът се явява средство за увеличаване на пазарната стойност на Касперски.

Внедряването на технологията позволява да се подобри оперативността при реагиране на съвременните кибер заплахи и да се опростят процедурите за взаимодействие на потребителя със службите за техническа поддръжка.
Използваните в разработката системи за изкуствен интелект дават възможност за натрупване на опит, класифициране на получените знания и самообучение, споделя изобретателят на технологията Олег Зайцев, който е и главен технолог на Лаборатория Касперски.
Получаването на патент в САЩ не е никак лесна задача – процедурата е дълга, сложна и скъпа. Малко руски компании успяват да се сдобият с подобен документ за своите разработки. Патентът на Касперски е издаден на 26 май тази година.
Системата на Зайцев автоматично агрегира статистически данни за програмите и техните действия. Данните се събират от източници от рода на дневници със събития, резултати от изследвания на системата и информация за файловете под карантина, доставена от потребителите.
Натрупаните данни се използват за идентифициране на зловредни програми, автоматично създаване на скриптове за отстраняване на открити заплахи и задълбочено изучаване на системата.
Създадените скриптове могат да бъдат усъвършенствани от специалисти в областта на компютърната сигурност. Работейки заедно със системата, експертите ще помогнат в процеса на вземане на решения в сложни случаи, когато на програмата не достигат знания. При следващи подобни случаи, системата ще може автоматично да се справя с проблема.

Автоматизираните методи позволяват на системата за сигурност да обработва големи обеми от информация. Нещо повече, натрупването на огромно количество данни е предимство, тъй като то се използва за оптимизация на по-нататъшната работа и за обучение на защитната програма.
 

Коментар