Европа влиза в ерата “интернет на предметите”


Европейската комисия обяви днес действия, които трябва да гарантират, че Старият континент ще играе водеща роля в развитието на новите мрежи от взаимосвързани обекти.
Планът цели да помогне на хората да се възползват от интернет развитието и същевременно да посрещнат предизвикателствата, които то поражда, като неприкосновеността на личния живот, сигурността и защитата на личните данни.
Интернет свързва около 1,5 млрд. потребители от цял свят посредством компютри и мобилни устройства (около 300 млн. в ЕС). Една от основните насоки на развитие през идните години ще бъде постепенното свързване не само на компютри, но и на машини и на редица физически предмети, като по този начин се достигне до създаване на „интернет на предметите“.
Понастоящем средният европеец притежава най-малко един предмет, който е свързан с интернет, независимо дали това е компютър или мобилен телефон. Но броят на свързаните устройства около нас, които са едва видими, по-сложни и в по-голяма степен мобилни, ще се увеличи стократно или дори хилядократно през следващите 5 до 15 години.
Перспективите на това ново развитие на интернет са неограничени, както и броят на предметите от всекидневието ни, които то обхваща. Въпреки това трябва да сме сигурни, че европейските граждани, предприемачи и потребители ще успеят да поставят технологията в своя услуга, вместо да станем подвластни на нея“, каза Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите.
Свързаните предмети могат да са обикновени вещи от всекидневието, като кофички с кисело мляко, които отчитат температурата по веригата на доставки, или две предписани с рецепта лекарства, които предупреждават пациентите за възможна несъвместимост. Но те могат да бъдат и по-сложни, като системи за наблюдение на здравето или за рециклиране, които спомогат за справяне с настоящите предизвикателства пред обществото, като застаряването на населението или изменението на климата.
Тъй като всеки ежедневно е заобиколен от няколко хиляди вещи, взаимната свързаност между физическите предмети ще задълбочи влиянието, което модерните комуникации оказват върху обществото.
Сред представените днес от Комисията 14 мерки за насърчаване на развитието на „интернет на предметите“ в ЕС са стандартизацията на технологиите, използвани в цяла Европа, и подобреното финансиране на научните изследвания. Предвиждат се и мерки, свързани с опазване на неприкосновеността на личния живот на хората, защита на данните и гарантиране на сигурността, тъй като те имат пряко отношение към тази нова технология.
Комисията вече подчерта приоритета на опазването на личните данни във връзка с появяващите се нови технологии, като умните етикети (устройства за радиочестотна идентификация – RFID), и представи препоръки как това да се постигне по най-добър начин.
ЕК работи и за да гарантира, че ще бъдат налични достатъчен брой интернет адреси, за да стане възможна появата на новата вълна от свързани предмети. Това налага въвеждане на най-новия източник на интернет адреси (протокола IPv6), за да могат и предмети като домакински артикули да притежават свои собствени IP адреси за свързване с останалите устройства.

Коментар