Започва обучение на роми по уеб дизайн

В понеделник започва третият етап от проекта за компютърно обучение на роми. Представители на малцинството ще придоят професионални ИТ умения за изработка и поддържане на уеб-сайтове.
Курсовете са в рамките на проект „и-Интеграция на роми” – инициатива на институт „Отворено общество” и национално сдружение „иЦентрове”. Целта на проекта е да демонстрира възможността за интегриране на една от най-големите малцинствени групи у нас – тази на ромите, в съвременното информационно общество, съобщи ДАИТС.
Проектът стартира на 20 март т.г., като се провежда на територията на пет български града – Видин, Лом, Благоевград, Стара Загора и Пловдив. В първата фаза бяха обучени 60 роми по базови компютърни умения, които завършиха с онлайн изпит и придобиха национално признати сертификати.
Във втората фаза – курс за напреднали, преминаха 30 от обучаемите, постигнали най-добри резултати и показали желание за продължаване на обучението. То завърши с международен сертификат – ECDL (European Computer Driving License), който е официално признат от европейските и национални институции, и дава широки възможности за работа.
На изпита, проведен на 24 май едновременно в петте града, 13-те от обучаемите, които постигнаха най-добри резултати, се класираха за третото, последно ниво: придобиване на професионални ИТ умения за изработка, дизайн и поддържане на уеб страници.
Обучението ще се проведе в Смолян, с продължителност от 100 учебни часа. За всички курсисти са осигурени нощувки и храна за периода на обучението. Сред най-успешно представилите се и стигнали до финалната фаза на обученията, са трима възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград.
По проекта се предвижда 6 от курсистите, завършили успешно финалната фаза и постигнали най-добри резултати в края на обучението, да преминат тримесечен стаж в реална фирма или организация, където ще приложат на практика придобитите си умения – изработване на електронни документи, реклами и уеб сайт.

по темата: „Започва обучение на роми по уеб дизайн”

добавете коментар...

  1. Тодор

    Е това вече ще е края на интернет !
    Тия хора са си изпили мозъка ! от мангал компютърен специалист !!!! Лелееееееее!!!!!!!
    Това си е материал за скеч ! :-))))

  2. Ужас

    Какво е това нещо? УЖАС.
    Аз съм в шок. Как може тези роми да получават сертификат, а хора които се занимават с това от години нямат? От къде на къде се получава сертификат за толкова малко време. Е такава голяма простотия отдавна не бях виждал. Нечувано е. Ром да ми поддържа сайт? НИКОГА!

  3. TechNews.bg

    И каза Айше: Хаййй, хафте, хедара на хтмл-а мръдна.

Коментар