Разпродават Nortel Networks на части

Канадската телекомуникационна компания Nortel Networks ще бъде разпродадена на части. Безжичното й поделение, например, вече е договорено за $650 млн. с Nokia Siemens Networks, съобщи Франс Прес. Компанията преговаря и с потенциални купувачи на другите й поделения.

Nortel обяви банкрут през януари тази година. Решението за разпродажба на части ще гарантира развитие на различните поделения от новите им собственици и запазване на числеността на персонала, посочва шефът на Nortel Майк Зафировски. Така например, сделката с Nokia предвижда запазване на 2 500 работни места.
Поделението на Nortel за безжично оборудване е вторият по големина доставчик в областта на CDMA технологиите. Негови клиенти са водещите оператори на CDMA мрежи, вкл. Verizon Wireless.
Nortel пострада сериозно от краха на дотком бизнеса през 2000 година. През третото тримесечие на миналата година пък компанията загуби $3,4 милиарда, в резултат на 14-процентен спад на приходите.
Загубите принудиха ръководството да уволни 2 100 служители, основно в Северна Америка. През януари тази година Nortel, която има персонал от 26 хиляди души в 150 страни, обяви банкрут. 

Коментар