ИТ бизнесът в България в битка за оцеляване

ИТ бизнесът в България е хвърлен в тежка битка за оцеляване. Доставките на хардуер се връщат на нивата отпреди 4 години, сочи нов анализ на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff.

17 000 работни места в сектора са под напрежение. Държавата излиза от пазара, без да се знае докога. Най-добрите клиенти на ИТ бизнеса – чуждестранните инвеститори, са на минус 50% от началото на годината, твърди CBN.

Банките, традиционно големи потребители на ИТ, сега са със символични разходи за информационни технологии. Частните потребители стават все по-малко и с намалени бюджети.

На този фон политическите партии нямат програми или се ограничават само до любителски заклинания за светло ИТ бъдеще. Ужасна е липсата на подготвени хора, констатира CBN.

Браншовите организации също са неадекватни и с практически безсмислени реакции с палиативен характер, категорични са анализаторите.

Все пак, има и надежда”, заявиха от CBN. Анализаторската компания ще излезе в близките седмици с мнение за критичната ситуация. Изводите в анализа ще бъдат направени на база исторически данни от предишните кризи, с които CBN разполага.

Коментар